Mesajı Okuyun
Old 06-10-2015, 08:40   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

banka, blokenin esasını teşkil eden boş çek yaprak karşılıklarını henüz muhataplarına tazmin etmeden bedellerinin depo edilmesini iste hakkına sahiptir. Depo talebi, müvekkilinizin banka lehine oluşan gerçek borçları için değil, sadece boş çek yaprak bedellerinin güvencesi olarak yatırılması istenen para teminatı olmaktadır. 5941 sayılı Kanun uyarınca muhatap bankanın ibraz eden düzenleyici dışında hamile süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için ödeme yapmakla yükümlü olduğu tutarlar Resmi Gazete'de yayınlamaktadır.

Ne var ki, TTK.'nun 801 ve 815. maddeleri uyarınca bankanın çekteki keşideci imzasını kontrol etme yükümlülüğü bulunmakta olup, çekin sıhhati bakımından çekteki imzanın keşideciye ait olup olmadığı hususunda inceleme yapılmalı , imzanın keşideciye ait olduğu ve diğer şekli unsurlar da bir eksiklik bulunmadığı kanısı hasıl olursa ve ödemeden men talimatı da yok ise ödeme yapılmalıdır.
Somut olayda çeklerin kaybolduğu, boş olduğu, bankaya ibrazı halinde imzanın keşideciye ait olmayacağı açık olduğuna göre bloke işlemi hukuka aykırıdır. Kanımca alacak davası açabilirsiniz. Kolay gelsin