Mesajı Okuyun
Old 02-10-2015, 14:29   #6
Av. Mehmet Cangül

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Karahan
Sayın Av. Mehmet Cangül,

Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Paylaştığınız yargıtay kararını inceledim ancak müvekkilimiz işçi temininden çok tarım işlerinin yürütülmesinde çalışmaktadır. Bu durumda, yanıtınızda bahsettiğiniz Genel Mahkemelerde açabileceğimiz alacak davasını biraz daha açıklayabilir misiniz rica etsem? Örneğin açacağım alacak davasında, işçilik alacaklarından hangilerini, hangi ad altında ve hangi yasal dayanağa bağlı olarak davaya konu edebilirim?

Saygılarımla.

Genel mahkemelerde açacağınız davayı Borçlar Kanunu'nun Hizmet Sözleşmesi kapsamına dayandırmanız mümkündür. Ancak tabii ki davanızın B.K.'ya dayandırılacak olması size çok kısıtlı bir talep imkanı sunacaktır. Sanıyorum ki ancak ödenmemiş aylık ücret ve sair ödemeleri talep edebileceksiniz. İş Kanunu'nun doğurduğu haklardan olan kıdem ve ihbar tazminatını ise isteyemeyeceğiniz muhakkak. Ancak yine de sözleşmenin haksız feshinden dolayı uygun bir tazminat talep edebilirsiniz diye düşünüyorum.

Kişisel fikrimi soracak olursanız ortada 9 senelik üstelik sigortasız bir çalıştırma durumu var. İş Kanunu hükümlerinin uygulanması durumunda müvekkiliniz için birikmiş muhtemelen onun için ciddi bir kıdem tazminatı ve hak kazanılmış bir ihbar tazminatı söz konusu. Ben öncelikli olarak SGK'ya şikayette bulunup, akabinde İş Mahkemelerinde dava açma yoluna giderek risk alırdım. İş Mahkemesi görevliliğini kabul ederse ne ala, yok görevsizlik kararı verirse zaten dosyayı görevli mahkemeye gönderecektir. İyi çalışmalar.