Mesajı Okuyun
Old 02-10-2015, 12:41   #4
Av.Karahan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Mehmet Cangül
Sayın meslektaşım;

İş Kanunu'nun 4. maddesindeki istisnalarla ilgili Yargıtay Kararlarını incelediğimizde, Yargıtay'ın; yapılan işin niteliğinin doğrudan tarım işi olmadığı durumlarda bu işi istisna kapsamında değerlendirmediğini görüyoruz. Her ne kadar çalışılan alan bir tarım arazisi ve sektörel olarak işyerinin iş kolu da tarım olsa da burada davacının yaptığı işin niteliği büyük önem arz etmektedir.

Bahsettiğiniz olayda müvekkilinizin asli işinin tarım işinde çalışacak işçi temin etmek mi yoksa bizatihi kişisel emeğiyle bu tarım işini yürütmek mi olduğunun tespiti davanızın sonucunu doğrudan etkileyecektir. Kanaatimce ilk durumda İş Kanunu hükümlerine dayanarak dava açmak mümkünken ikinci durumda genel mahkemelerde alacak davası açmanız gerekecektir. Bu bahsettiğim hususla ilgili bir Yargıtay kararını da aşağıda sizinle paylaşıyorum. Umarım işinize yarar. İyi çalışmalar.

Sayın Av. Mehmet Cangül,

Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Paylaştığınız yargıtay kararını inceledim ancak müvekkilimiz işçi temininden çok tarım işlerinin yürütülmesinde çalışmaktadır. Bu durumda, yanıtınızda bahsettiğiniz Genel Mahkemelerde açabileceğimiz alacak davasını biraz daha açıklayabilir misiniz rica etsem? Örneğin açacağım alacak davasında, işçilik alacaklarından hangilerini, hangi ad altında ve hangi yasal dayanağa bağlı olarak davaya konu edebilirim?

Saygılarımla.