Mesajı Okuyun
Old 01-10-2015, 08:39   #2
Av. Mehmet Cangül

 
Varsayılan

Merhabalar sayın meslektaşım;

Bir suçtan dolayı yargılanan ve hakkında henüz hüküm kurulmamış kişi için, o kişiye yönelik yargılandığı suçun küçük düşürücü şeklinde isnadının hakaret suçu oluşturduğu noktasında duraksama yoktur diye düşünüyorum.

Ancak hakkında hüküm verilmiş ve verilen hüküm kesinleşmiş kişiler açısından doktrinde bir ayrılık var. Sahir Erman'ın içlerinde olduğu bir kesim:

Alıntı:
geçmişi, sosyal durumu veya işi dolayısıyla şerefsiz kabul edilenlerin de korunması gereken bir saygınlığı olduğu için, buna aykırı davrananların cezalandırılmaları gerekir. Buna karşılık korunan bu saygınlığın kapsamı dışındaki tecavüzlerde artık bulunmayan bir şerefin ihlali söz konu olamayacağından, hakaret suçu oluşmaz. Bu itibarla “hırsıza, hırsız”; “katile, katil” demek suç değilse de, “hırsıza, katil”; “katile de hırsız” demek suçtur.

derken. Başka bir kısım hocalar da "hırsız da katil de yapılan yargılama sonucu aldıkları cezanın infazıyla cezalandırılmıştır." diyerek "hırsıza hırsız", "katile katil" demenin de suç oluşturduğu görüşündeler.

Yargıtay'ın kabul ettiği görüş doğrultusunda okuduğum bir kararı hatırlıyorum. Yargıtay da ikinci görüşü benimsemişti. Ancak metnine tüm aramalarıma rağmen ulaşamadım maalesef.

İyi çalışmalar.