Mesajı Okuyun
Old 29-09-2015, 17:36   #1
avrecepefe

 
Varsayılan İflasın Ertelenmesi Kararının İcra Dosyasındaki Teminat Mektuplarına Etkisi

Sevgili Meslektaşlarım,
Acilen bir kaç Yargı kararına ihtiyaç duymaktayım. Şöyle ki:
Malum olduğu üzere iflasın ertelenmesine dair verilen kararların başlamış ve başlayacak icra takiplerine etkisi var. İlama bağlanmış işçi alacaklarının doğum tarihi (mahkeme karar tarihi) ile iflasın ertelenmesi kararının verildiği tarihler dikkate alındığında İİK.206. maddedeki 1 yıllık süreden önce alacağımız tahakkuk etmiş sayılmakta. Ne var ki iflasın ertelenmesi tarihinden önce ve fakat iş mahkemesinin lehe kararından hemen sonra başlatmış olduğumuz ilamlı icra takibi var. İş mahkemesindeki davayı kaybeden şirket, kararı temyiz etmiş; icra dosyasına teminat mektubu koymak suretiyle icranın geri bırakılmasına dair karar getirmişti. Akabinde de iflasın ertelenmesi başvurusunda bulunmuş ve İş Mahkemesinin kararının üzerinden 15 ay sonraki tarihli bir iflasın ertelenmesi kararı almıştır. Yargıtay İş Mahkemesinin kararını onadı ve işçiyi haklı buldu.
Şimdi sorun şu ki: iflasın ertelenmesi kararı verilmeden önce icra dosyasına teminat mektubu koyan şirketin bu teminat mektubu, iflasın ertelenmesi kararına rağmen paraya çevrilebilir mi? Yargıtay işçiyi haklı bularak kararı onadığına göre ve teminat mektubunun paraya çevrilmesi talebi icra takip işlemi olmadığına göre ve iflasın ertelenmesi kararının etkileri takip hukukuna yönelik olduğuna göre icra müdürü mektubun paraya çevrilerek tarafımıza ödeme yapılması talebimizi reddedebileceği ihtimaline binaen yapacağım şikayette düşüncemi destekleyecek yargı kararlarına ihtiyaç duymaktayım.
Künyesini bulduğum ve fakat içeriğine ulaşamadığım bir Yargıtay kararında (19. HD. 02.02.2006 T. 10903/845) LEHTARI BORÇLU ŞİRKET OLAN TEMİNAT MEKTUPLARININ PARAYA ÇEVRİLMESİNİN ÖNLENMESİNE KARAR VERİLEMEYECEĞİ'nin ifade edildiğini görüyorum. Ancak kararın tam metnine ulaşamadım. Bu karara veya benzer bir karara ulaşma imkanını bulabilmek için siz değerli meslektaşlarıma müracaat etmek zaruretini duydum. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.