Mesajı Okuyun
Old 11-09-2015, 23:33   #4
metinnarin

 
Varsayılan

Sayın İcra 20;

Eğer geç olmadı ise (AYM'ye 30 günlük başvuru süresi dolmamış ise veya başvuru yapılmamış ise) anlattıklarınız karşısında şunlar söylenebilir:

Evet doğrudur sözleşmenin 6. madddesi çok kısadır. Buna karşılık gelen anayasa md 36 ve 141 daha da kısadır. Ancak bu alanda belirleyici olan içtihatlardır.
Buna göre eğer tanık delilinin dikkate alınmadığı kanısında iseniz, davanın niteliği gereği tanık anlatımlarının da yargılama sonucuna önemli bir etkisi var ise; bu durumda mahkemenin gerekçeli kararına bakmanız gereklidir. Gerekçede bu anlatımların hüküm kurulur iken neden dikkate alınmadığına ilişkin mantıklı, tutarlı, ilgili ve yeterli bir gerekçe yer almıyor ise; AİHS 6 ve AY 141. maddeyi gözeterek gerekçeli karar hakkınızın ihlal edildiği iddiasıyla bireysel başvuru yapabilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi; delillerin değerlendirilmesi ve hukuk kurallarının uygulanması konusunun genel itibarıyla kendi incelemesinin dışında olduğunu, bu konuda mahkemelerin oldukça geniş takdir yetkisinin bulunduğunu vurgulamakta ancak makul ve tutarlı bir gerekçenin de bulunmamasını hak ihlali olarak görmektedir.

Sizin olayınıza uygun içtihatı şu şekildedir:

'' Makul gerekçe, davaya konu olay ve olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, kurulan hükmün hangi nedenlere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyacak, olay ve olgular ile hüküm arasındaki bağlantıyı gösterecek nitelikte olmalıdır (bkz. B. No: 2013/1235, 13/6/2013, § 24). Gerekçelendirme, davanın sonucuna etkili olay, olgu ve argümanları açıklamak yükümlülüğü olmakla birlikte, bu şekildeki gerekçelendirmenin mutlaka detaylı olması şart değildir. Ancak gerekçelendirmenin, iddia ve savunmadan birinin diğerine üstün tutulma sebebinin ve bu kapsamda davanın taraflarınca gösterilen delillerden karara dayanak olarak alınanların mahkemelerce kabul edilme ve diğerlerinin reddedilmesi hususunda, makul dayanakları olan bir bilgilendirmeyi sağlayacak ölçü ve özene sahip olması gerekmektedir.(AHMET GÖKHAN RAHTUVAN BAŞVURUSU Başvuru Numarası: 2014/4991)Karar Tarihi: 20/6/2014, 1. bölüm)

umarım yardımcı olmuşumdur.