Mesajı Okuyun
Old 07-09-2015, 16:50   #1
LaWYeR uA

 
Varsayılan Yüklenicinin Apartman Yönetimi Ile Yaptiği Sözleşmede Kat Malikinin Sorumluluğunun nedir?

Değerli meslektaşlarım,

Apartman yönetimi olağanüstü genel kurul yaparak apartmanın dış cephe (mantolama) ve çatı işlerinin yapımına yönelik KMK'da ki sıhhat şartlarına uygun bir toplantı gerçekleştiriyor. Toplantıda sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanarak işin yapımına ilişkin karar alınıyor. İşi yapacak olan firmanın seçimi ve firma ile sözleşme imzalama konusunda yöneticiye yetki veriliyor. Yönetici müvekkil firma ile sözleşme imzalıyor, mevcut sözleşmede ödemelerin firma tarafından kat maliklerinden toplanacağına ve ödeme seçeneklerinin neler olacağına (kredi kartı, senet, banka kredisi) ilişkin hüküm var. Kat maliklerinin 2'si dışında hepsi ödemelerini müvekkil firmaya gerçekleştiriyor. Ödeme yapmayan 2 kat maliki usulüne uygun yapılan toplantıya katılmıyor, ayrıca alınan kararın üzerinden KMK'da ki 1 ve her halükarda ki 6 aylık genel kurul kararına itiraz süresi geçerek karar kesinleşiyor. Müvekkil firma ödeme yapmayan kat maliklerine iade taahhütlü mektup göndererek ödeme seçeneklerini, bağımsız bölüme düşen tutarı ve ödeme olmaması durumunda icrai takibe geçeceğini bildiriyor. Kat malikleri yapılan bildirime de hareketsiz kalıyor. Akabinde firma icra takibi başlatıyor ve 2 kat maliki de yapılan ilamsız takibe itiraz ediyorlar.

Benim sorularım bundan sonrası ile ilgili olacak,

1) Firmanın icra takibini tüzel kişiliğe haiz olmayan sözleşme tarafı olan apartman yönetimine mi yöneltmesi gerekirdi ? (Yönetimin bu tip bir işin yapımı için imzaladığı bonolardan ötürü, ilgili gidere katılmayan kat malikine ve bono keşide eden yönetime karşı yapacağı takipte alacaklının seçimlik hakkı olduğuna dair olan yargıtay kararı kafamı karıştırdı.) Sonuçta KMK'ya göre yönetici vekilin haklarına sahip.

2) Sözleşmede yer alan ödemelerin firma tarafından kat maliklerinden toplanacağına dair hüküm, firma tarafından itiraz eden kat malikine karşı açılacak bir itirazın iptali davasında illiyet bağı kurulması için yeterli olabilir mi? Yoksa husumetin yöneltildiği taraf açısından hatalı mı olur?

3) BK'nın vekaletsiz iş görme hükümlerine dayanılarak bir itirazın iptali davası açılabilir mi?

4) Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacak bir itirazın iptali davasında mevcut durumun kat mülkiyetinden de kaynaklanmasından ötürü görev açısından bir problem doğurabilir mi?

Değerli görüş ve deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız memnun olurum,

Saygılarımla,