Mesajı Okuyun
Old 28-08-2015, 16:46   #2
Av.Denizcan Sarıkaya

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

HUKUK GENEL KURULU

E. 1996/2-716

K. 1996/858

T. 4.12.1996

• BOŞANMA ( Müstakil ev açmayan kocanın talebi )

• MÜSTAKİL EV AÇMAYAN KOCANIN BOŞANMA DAVASI AÇMASI

743/m.134

ÖZET avacı kocanın müstakil ev temin etmediği, davalının davacıya ağır hakaretlerde bulunduğu, devamlı kavga ettikleri sabittir. Bu durumda evlilik birliğinin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabit olduğundan boşanmaya karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki "boşanma" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kayseri Asliye 5. Hukuk Mahkemesi'nce davanın reddine dair verilen 9.2.1995 gün ve 1994/52- 1995/66 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,

Yargitay 2. Hukuk Dairesi'nin 3.5.1995 gün ve 1995/4574-5455 sayılı ilâmı:

( ... Yapılan soruşturma, toplanan delillerle davacının müstakil ev temin etmediği tarafların devamlı kavga edip birbirlerine vurdukları davalının davacıya ağır hakaretlerde bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında müşterek hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkeme'ce önceki kararda direnil-miştir.

Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşütdü:

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve ka-nıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme karan bozulmalıdır.

SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ), oyçokluğu ile karar verildi.