Mesajı Okuyun
Old 25-08-2015, 16:18   #1
Av.Denizcan Sarıkaya

 
Varsayılan yardım nafakası husumet sorunu

Değerli meslektaşlar merhaba. Bir konu hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.

Müvekkil 18 yaşını doldurmuş üniversite öğrencisidir.Özel üniversitede okuduğu için eğitim gideri de normal bir öğrencinin giderinden haliyle daha fazla. Müvekkilin annesi ve babası boşanmış olup annenin yardımıyla eğitimine ve hayatına devam ediyor. Müvekkilin babası ve kardeşinin ortak oldukları bir şirketleri vardır.

Müvekkil için hem babaya hem kardeşe yardım nafakası talepli dava açma düşüncesindeyim. Nitekim müvekkilin kardeşinin refah düzeyinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Müvekkilin bir yandan eğitim giderleri mevcut olup bir yandan da maddi yardım almadığı takdirde yoksulluğa düşme durumu söz konusudur. Öğrenci evinde kalan müvekkilin beslenme,barınma giyinme vs. gibi giderleri annesi tarafından karşılanmaktadır.

Burada kafamı karıştıran husus şu: TMK 328/2 maddesinde eğitim giderlerinden sadece anne ve babanın sorumlu olduğu belirtiliyor. Ancak bir yandan çocuğun eğitimi dışında ayrıca yardım almadığı takdirde yoksulluğa düşme durumu da mevcut.Neticede annenin maddi gücü asgari düzeyde olup kısıtlı. Dolayısıyla TMK 364/1 gereği kardeşe de husumet yöneltmek istiyorum. Davayı ne şekilde açacağım konusunda kararsızım. Talep bölümünü şekillendirmekte zorluk yaşıyorum.

Fikirlerinizi bekliyorum.

Saygılar.