Mesajı Okuyun
Old 18-08-2015, 16:12   #1
AV.SEDAT

 
Varsayılan KMK 20. Maddesindeki Faizin TBK 88/2 Karşısındaki Durumu

Aslında konu başlığında yeterince detay verdim ama; şöyle bir sorun oluştu..:

KMK 20. maddesi sanırım 2007 yılında değişti ve genel giderlere katılım payını ödemeyen kat malikine aylık %5 gecikme tazminatı (uygulamada bunun bir faiz olduğu belirlendi) uygulanacağı hükme bağlandı.

2012 yılında yürürlüğe giren yeni TBK 88/2 maddesi ise bildiğiniz üzere ticari olmayan hukuki işlerde faize üst sınır (yasal faiz x 1,5) getirmişti..

Kooperatif aidatlarına ilişkin bir davamda bilirkişi; kooperatif genel kurulunda alınan kararla uygulanan aylık %3 gecikme faizini TBK 88/2 karşısında haksız bulup yıllık %13,5 üzerinden hesaplama yapmıştı ve bu rapora istinaden verilen kısmen ret kararında da borcumuzun büyük kısmından kurtulmuştuk.

Elimdeki bir dosyada, Kat Malikleri Kurulu olağan toplantılarında "KMK 20. maddesindeki %5 faiz oranı uygulanacaktır" şeklinde karar almış ve yönetim de bu maddeye göre yıllık %60 faiz üzerinden icra takibi başlatmış. 3,5-TL/m2 gibi zaten oldukça fahiş talep edilen aidatlara bir de %60 faiz hesaplanması dosyaları oldukça şişirmiş.

Buradan iki soru çıkıyor:

1- Kat Malikleri Kurulu Kararı yasadaki faizin aynını vurgulamış da olsa; artık bu konuda karar alındığına göre K.Mal.K'nun kararı TBK 88/2 maddesine çarpar ve uygulanacak faiz yıllık %13,5'u geçemez diyebilir miyiz?

2- Kararı yasaya atıf olarak yorumlarsak; TBK 88/2 maddesini sonradan yürürlüğe giren ve çeliştiği maddeleri - tabi KMK 20'yi de- ilga eden bir madde olarak nitelendirebilir miyiz?