Mesajı Okuyun
Old 12-08-2015, 19:20   #1
hukukihayat

 
Varsayılan Mal Sahibinin 3. Kişiye İntifa Hakkı Vermesinin Kira Sözleşmesine Etkisi

Sayın Meslektaşlarım,

Müvekkil 01.01.2015 tarihinde mal sahibi ile kira kontratı yapıyor, ancak kiraladığı yerin inşası henüz tamamlanmamış.

Mal sahibi 07.01.2015 tarihinde 3. bir kişiye intifa hakkı veriyor.

Daha sonra intifa hakkı alan 3. kişi, önceden yapılan kira sözleşmesinden haberi olmadığını iddia ederek müvekkilin dükkanı kullanmasına engel oluyor.

Kiralanan üzerinde kira kontratı ile bağdaşmayan ayni hak kazanımı halinde, kiralananın el değiştirmesi hükümlerine tabi olunacağı ve böylece de ayni hak sahibinin sözleşmenin tarafı haline geldiği ve Müvekkilin kira sözleşmesinin geçerli olduğunu belirterek haksız tecavüzün önlenmesi talebiyle ilgili kaymakamlığa başvuruda bulundum ancak şifahen olumsuz yanıt alacağım bilgisini öğrendim.

Sizce en kısa yoldan bu problemi nasıl çözebilirim..?


Bu konuyla ilgili tespit ettiğim mevzuat;

311. maddesi "..Sözleşmenin kurulmasından sonra üçüncü bir kişi, kiralanan üzerinde kiracının hakkını etkileyen bir ayni hak sahibi olursa, kiralananın el değiştirmesiyle ilgili hükümler kıyas yoluyla uygulanır.."

6098 Sayılı Borçlar Kanunu 310. maddesi "..Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.."

301. maddesi "..Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz