Mesajı Okuyun
Old 12-08-2015, 17:33   #9
Av. Koç

 
Dikkat Görev

Av. Şenel Deligöz'un açıklayıcı yazısına hatalı mantık yürütebileceğimi, düzeltmelerden memnuniyet duyacağımı belirterek Tüketici Mahkemeler'nin görev alanı yönünden ilave yapmak isterim.

Öncelikle 6502 s. TKHK 3 'de "Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi" olarak tanımlanmıştır.

Müvekkilinizin birden çok daire alması tek başına ticari veya mesleki amaçlarla hareket ettiğini ortaya koymayacaktır. Mahkeme müvekkilinizin somut durum bakımından tüketici olarak hareket ettiğini varsaymalıdır kanaatindeyim, zira almak istediği diğer daireleri varsayılan sıfatının gerektirdiği şeklin hilafına kullanacağına dair bir emare sözkonusu değil, görev itirazında bulunanın bunu ortaya koyması gerekmektedir. Yani sonuç olarak, müvekkilinizin tüketici olduğu kanaatindeyim.

Diğer tarafın TKHK anlamında "satıcı" olduğu konsunda şüphe olmadığını düşünüyorum.

Arada kurulmuş geçerli bir satış sözleşmesi olmasa da tüketici işlemi tanımlanırken sözleşmelerden başka "hukuki işlem" de yer aldığından aradaki ilişki bir tüketici işlemidir diye düşünmekteyim.

Sonuç olarak; tüketici mahkemesinin görevli olduğunu düşünüyorum.