Mesajı Okuyun
Old 03-08-2015, 10:38   #1
Bronz Atlı

 
Varsayılan ÖTV Kanunu 8/2 kapsamında ihraç kayıtlı alınan malların 3 aylık süreden sonra ötvsi ödenip, daha sonra yurtdışına ihracında 5/2 gereği ötv iadesi

Bir ihracaatçı firma, imalatçı bir firmadan ÖTV 8/2 kapsamında ötv ödemeksizin "ihraç kayıtlı" mal almıştır. Ancak 3 aylık yasal sürede ihracaatı gerçekleştiremeyince, imalatçı firma vergi dairesine malların ötvsini ödemiş ve rücu yoluyla ihracaatçı firmadan tahsil etmiştir. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra ihracaatçı firma, bu malları yurtdışına ihraç etmiştir.
Akabinde de ÖTV 5/2. madde kapsamında ödediği ötvnin iadesini talep etmiştir.
Vergi dairesi ÖTV 8/2 kapsamında ihraç kaydıyla alınan malların 3 aylık sürede ihraç edilememesi durumunda ödenen ötvnin artık iade edilemeyeceğini belirterek talebi reddetmiştir.
Burada sormak istediğim konu şudur; ÖTV 8/2 kapsamında ötv ödenmeksizin ihraç kayıtlı alınan mallar, 3 aylık sürede ihraç edilemeyince ötvsi ödenerek ihraacatçı firmada durmaktadır. Daha sonra ihracaatçı firma bu malları ihraç ettiğinde ÖTV 5/2. madde kapsamında bunun iade alınmasında herhangi bir hukuki engel var mıdır?
Neticede ÖTV 5/2. madde, ötvsini ödeyerek imalatçıdan aldığın malları yurtdışına ihraç ettiğinde, alış faturalarında gösterilen ötvnin ihracaatçıya iade edileceğini düzenlemektedir. Bizim olayımızda da en nihayetinde imalatçıdan alınan malların ötvsi ödenmiş ve yurtdışına ihraç yapılmıştır. O halde ödenen ötvnin iadesi gerekmektedir diye düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum.


ÖTV Kanunu 8/2:İhraç edilmek şartıyla ihracatçılara teslim edilen mallara ait özel tüketim vergisi, mükelleflerce ihracatçılardan tahsil edilmemesi şartıyla, bu mükelleflerin talebi üzerine vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur. Söz konusu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen vergi terkin olunur. İhracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan vergi vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci Maddesine göre belirlenen gecikme zammı ile birlikte tahsil olunur. Ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilememesi halinde, tecil edilen vergi, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci Maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edilir.
ÖTV Kanunu 5/2: İhraç edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisi ihracatçıya iade edilir. Maliye Bakanlığı, ihraç edilen mallara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.