Mesajı Okuyun
Old 31-07-2015, 20:13   #1
Av. Salim

 
Varsayılan Çocukla şahsi ilişki kurulmasına dair mahkeme "ara kararına" uymamanın cezası var mıdır

Değerli meslektaşlar,

Mahkeme boşanma davası sırasında verdiği arar kararla çocuğun geçici velayetini anneye vermiş ve ve babanın çocukla belli günlerde ve bu arada "temmuz ayının ilk günü saat 09.dan son günü 18.00'e kadar" şahsi ilişki kurulmasına karar vermiştir.

Baba bu ara kararına istinaden temmuz ayının ilk günü değil de 9. cu günü icraya başvurup kararın infazını istemiş, anneye hiç bir icra tebliği olmadan ara kararı bir tedbir infazı şeklinde infaza konularak anneni evine gelinmiştir.

Çocuk babadan tamamen soğumuş, gitmek istemiyor ve gitmemek için müthiş bir şekilde direniyor ve sürekli ağlıyor. Bu durumda değerli meslektaşlarıma sorularım :

Anne çocuğunu teslim etmeli midir? Teslim etmezse ne gibi sonuçları olur ?
Mesela anne çocuğu teslim etmezse İİK gereğince şikayet halinde icra ceza mahkemesinden ceza alır mı ? (Şahsi ilişkiye muhalefet etmekten) ?
İcraca gelinmeden önce yapılmış bir tebligat veya bildirim olmamasının ceza olayında nasıl bir etkisi olur?
Aynı şekilde bunun bir mahkeme ilamı değil de ara kararı olmasının ceza yönünden nasıl bir etkisi olur?
Şayet bu yönler bir ceza çıkmasına engel değilse annenin kararda belirtilen tarihte (temmuzun ilk günü saat 9'da) çocuğu teslim almaya gelmeyen ve 9. gün gelen babaya çocuğu teslim zorunluluğu var mıdır? Teslim etmemesi suç mudur?

Aynı olay nedeniyle HMK. MADDE 398 gereğince tedbir kararına muhalefet suçu oluşmuş olabilir mi ?

Son olarak bu şartlarda gitmek istemeyen çocuğu icra marifetiyle gelinmesine rağmen babaya teslim etmeyen annenin bu davranışı çocuğun dava sonundaki kalıcı velayet hakkı yönünden anne için aleyhte bir sonuç doğurur mu ? Mahkeme bu durumu göz önüne alarak çocuğun velayeti yönünden anne aleyhine bir karar verebilir mi ?

Toplum hayatında sıkça rastlanan böyle bir olayla ilgili görüş ve düşüncelerini paylaşacak ve mümkünse içtihat sunabilecek meslektaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.