Mesajı Okuyun
Old 29-07-2015, 17:47   #5
Avukat Kaya

 
Varsayılan

Karayolları Trafik Kanunu'nun 91/1 maddesinde; "İşletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere malî sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 85/1. maddesinde ise; "Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar." hükmüne yer verilmiştir.

"KTK md. 91" hükmü, hangi gerekçeyle uygulanır veya uygulanmaz?

KTK md. 91 hükmü; sigortalının bir aracın işletilmesi sırasında sebep oldukları zararları sigortacı tarafından karşılanması için ZMMS'nin zorunlu olmasına hükmetmiştir. Yani üçüncü kişilerin zararları, sigortacı tarafından karşılanacaktır. Bu zararların karşılanması için de sigortalının araçlarını işletmesi sırasında meydana gelmiş olması gerekmektedir.

Düşünüyorum,ama bulamıyorum.