Mesajı Okuyun
Old 29-07-2015, 11:52   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan KARŞIT GÖRÜŞ mü...

Alıntı:
Avukat Kaya
Alıntı:
...sizce sigorta ettirenin kasti hareketi neticesinde, karşı tarafa verdiği zararlardan sigortacı sorumlu mudur?

Sayın meslektaşım,

Paylaşımınız ve çalışmanız için teşekkür ederm.

Anlamak için sormak istiyorum....

TTK.m.1477 ve 1429/2.cümlesi ile, 2918 s. KTK. m. 91 kapsamındaki "Mali Sorumluluk Sigortası" hükümleri arasında nasıl bir ilişki kurdunuz ve "Karşıt görüş" olduğu sonucuna vardınız?

Tereddüt ettiğiniz husus nedir?

Kolay gelsin.
Saygılar

MEVZUAT:

I)Mali Sorumluluk Sigortası Yaptırma Zorunluluğu, 2918 s. KTK. m. 91

II)Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları
RG. 14 Mayıs 2015, Sayı : 29355


A.2. Tanımlar

a) Sigortalı: Poliçe konusu motorlu araçta 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre işleten sayılan kişiyi,

d) Zarar: Motorlu bir aracın işletilmesi ile oluşan bir trafik kazası sonucunda üçüncü şahısların ekonomik değeri olan mal varlığında doğrudan azalma olmasına veya vücut bütünlüğünde eksilmeye, sürekli sakatlığa veya ölümüne sebebiyet verilmesi nedeniyle ilgililerin uğradıkları bu Genel Şartlar ile içeriği belirlenen maddi kayıpları,

B.4. Zarar Görenlerin Haklarının Saklı Tutulması Ve Sigortacının Sigortalıya Rücu Hakkı

Sigorta sözleşmesinden veya sigorta sözleşmesine ilişkin kanun hükümlerinden doğan ve tazminat yükümlülüğünün kaldırılması veya miktarının azaltılması sonucunu doğuran haller zarar görene karşı ileri sürülemez.

Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda sigortalıya rücu edebilir.

Sigortalıya başlıca şu nedenlerle rücu edilir:
a) Tazminatı gerektiren olay, sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasti bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda meydana gelmiş ise,

III) TTK.

TTK.m1477- (1) Sigortacı, sigortalının, sorumluluk konusu olayı kasten gerçekleştirmesinden doğan zararlardan sorumlu olmaz.
1429/2.cümle… Sigorta ettiren, sigortalı ve tazminat ödenmesini sağlamak amacıyla bunların hukuken fiillerinden sorumlu oldukları kişiler, rizikonun gerçekleşmesine kasten sebep oldukları takdirde, sigortacı tazminat borcundan kurtulur ve aldığı primleri geri vermez.