Mesajı Okuyun
Old 28-07-2015, 16:27   #1
Avukat Kaya

 
Varsayılan Kasti hareketle gerçekleşen trafik kazası ve sigorta şirketinin sorumlu olup olmadığı

İyi çalışmalar değerli meslektaşlarım. Bir konuda görüşlerinizi almak istiyorum.

Müvekkil aracı ile yolda ilerlerken, trafikte tartıştığı bir kişinin kendi aracına kasti şekilde çarpması neticesinde yaralanmıştır. Açılan ceza davasında, olayın kasıtlı hareketle gerçekleştiği kabul edilmiştir.

Müvekkilin olay nedeniyle kolundan ciddi şekilde yaralanmasına binaen aracın trafik sigortası ve karşı araç sahibi aleyhine tazminat davası açılmıştır. Dava açılmadan önce eylemin kasten olması nedeniyle trafik sigortasının sorumluluğu üzerinde tartışılmış, ancak ulaşılan kanaat doğrultusunda sigorta şirketi aleyhine de dava açılmıştır. Ancak aynı konu üzerinde aşağıda belirtilen nedenlerle yeniden durulmaktadır. İlgili mevzuatlar doğrultusunda görüşünüzü merak ediyorum;

Sigortacının sorumlu olmayacağına ilişkin ilgili mevzuat;
TTK 1477. madde; "Sigortacı, sigortalının, sorumluluk konusu olayı kasten gerçekleştirmesinden doğan zararlardan sorumlu olmaz." Aynı doğrultuda TTK 1429/1-2.cümle...

Karşıt görüşe ilişkin ilgili mevzuat;
ZMSS Genel Şartları bölüm B4'te yer alan;
"Sigortalıya başlıca şu nedenlerle rücu edilir;
a-Tazminatı gerektiren olay, sigortalının kasti bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda meydana gelmiş ise"

Burada ki ifadeye göre; sigortalının kasti hareketi nedeniyle meydana getirdiği zararı sigorta şirketi zarar görene öder ve sonrasında sigortalıya rücu eder. Yine bu doğrultuda; THS' de yer alan pek çok görüş ve Hakim Zekeriya Yılmaz'ın iki ciltlik kitabından bir bölüm, bu görüşü desteklemektedir.

Değerli meslektaşlarım, sizce sigorta ettirenin kasti hareketi neticesinde, karşı tarafa verdiği zararlardan sigortacı sorumlu mudur?

İyi çalışmalar