Mesajı Okuyun
Old 13-07-2015, 10:34   #10
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın miss_lawyer,
Taşınmazların ne zaman edinildiğini ve talep olunacak alacağın katkı payına mı yoksa değer artış payı veya katılma alacağına mı ilişkin olduğunu belirtmemişsiniz ama:

Aile konutuna ilişkin olarak:
TMK m.194/1: "Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, ... aile konutunu devredemez..." düzenlemesine mesnetle eşe ve devralan tapu malikine karşı tapu iptal ve tescil davası açılabilir. Sayın olgu'nun 4 no'lu mesajında belirttiği üzere devralanın durumu bildiği ispatlanmalıdır:
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=16323

Diğer taşınmazlara ilişkin olarak:
Katılma alacağını azaltmak kastıyla muvazaalı olarak 3.kişilere devir iddiasıyla genel mahkemelerde tapu iptal ve tescil davası ikame ettiğinizde:
Alıntı:
Yazan Yargıtay 2 HD, 25.10.2010 T., E-K: 2010/16339-17563
...Dava Türk Medeni Kanununun 194. maddesine dayalı olmayıp, davacı vekilinin 19.2.2008 tarihli oturumdaki açıklamasına göre katılma alacağını azaltmak amacıyla yapılan taşınmaz devrinin iptaline ilişkindir. Türk Medeni Kanunun 229/2. maddesine göre; eşlerden birinin mal rejiminin devamı süresince diğerinin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler, tasfiyede edinilmiş mallara eklenecek değer olarak dikkate alınabilir. Yapılan devrin katılma alacağını azaltmak amacıyla yapıldığı sabit olsa bile; tasfiyede bedeli hesaba katılacağından; tapunun iptal ve tesciline karar verilemez. Bu yön nazara alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir...

Katılma Alacağı/Değer Artış Payı Alacağına ilişkin:
Açılan boşanma davasının kabulle sonuçlanıp bu kararın kesinleşmesini bekletici mesele yapacak olan -alacağa/şahsi hak talebine- ilişkin davada; söz konusu devirler TMK m.229 uyarınca dikkate alınarak hesap yapılacaktır.

Alıntı:
Yazan miss_lawyer
Aile konutu için tapu iptal ve tescil ve ayrıca katılma alacağı davaları için bu davalara konu gayrımenkulleri satın alan kişiler de davalı gösterilip dava onlara ihbar edilmeli mi?
Aile konutuna ilişkin tapu iptal ve tescil davasında tapu malikini davalı göstermelisiniz.
Katılma alacağında:
TMK m.229/3: "Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir."
TMK m.241/1: "Tasfiye sırasında, borçlu eşin malvarlığı veya terekesi, katılma alacağını karşılamadığı takdirde, alacaklı eş veya mirasçıları, edinilmiş mallarda hesaba katılması gereken karşılıksız kazandırmaları bunlardan yararlanan üçüncü kişilerden eksik kalan miktarla sınırlı olarak isteyebilir."