Mesajı Okuyun
Old 02-07-2015, 16:49   #2
Av.Tuğba Elmas

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Açıkçası davanıza uygun birebir bir Yargıtay kararı bulamadım. Ancak aşağıdaki Yargıtay kararının koyulaştırdığım kısmından iş kazası ve meslek hastalığına ilişkin özel hastahanelerde yapılan tedavi masrafının işverenden istenebileceği anlamı çıkmaktadır. Saygılar


T.C. YARGITAY

9.Hukuk Dairesi
Esas: 2001/4640
Karar: 2001/7675
Karar Tarihi: 02.05.2001


İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI - KIDEM TAZMİNATININ İŞVEREN TARAFINDAN BANKA VASITASIYLA DAVACIYA ÖDENDİĞİ - KIDEM TAZMİNATI FAİZİNİN İLERİ BİR TARİHE KADAR FAİZ YÜRÜTÜLECEK ŞEKİLDE HÜKÜM KURULAMAYACAĞI

ÖZET: Bilirkişi tarafından saptanan ve mahkemece aynen hüküm altına alınan kıdem tazminatının işveren tarafından banka vasıtasıyla davacıya ödendiği anlaşıldığına göre kıdem tazminatı faizinin anılan tarihe kadar yürütülmesi gerekirken daha ileri bir tarihe kadar faiz yürütülecek şekilde hüküm kurulması hatalıdır.

(1475 S. K. m. 13, 14, 49)

Dava: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, yıllık izin, ücret ve ikramiye alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Bilirkişi tarafından saptanan ve mahkemece aynen hüküm altına alınan kıdem tazminatının 27.03.1997 tarihinde işveren tarafından banka vasıtasıyla davacıya ödendiği anlaşıldığına göre kıdem tazminatı faizinin anılan tarihe kadar yürütülmesi gerekirken daha ileri bir tarihe kadar faiz yürütülecek şekilde hüküm kurulması hatalıdır.

3- İşverenin davacıya iş kazası ve meslek hastalığı ile ilişkisi bulunmayan rahatsızlığı sebebiyle özel bir hastanede tedavi ettirip masraflarını karşılayacağına dair yasadan ve sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü bulunmadığından mahkemece özel hastane tedavi masraflarını davalıdan tahsiline karar verilmesi de bozma nedenidir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.05.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı