Mesajı Okuyun
Old 02-07-2015, 15:44   #2
dogukansavas

 
Varsayılan

Merhaba;

Medeni Kanun'un 611. maddesi malumunuz olduğu üzere şu şekilde:

"Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer."

Bunun iki istisnası bulunmaktadır. Bunlardan birincisi 612. maddede yer "en yakın mirasçıların tamamı tarafından ret" ile 613. maddede yer alan "altsoyun tamamının mirası reddetmesi halinde, bunların payı sağ kalan eşe" kalması düzenlemesidir.

Olayınıza bakarsak;

Muris (M) öldüğünde geriye eşi (E), kızı (B) ve oğlu (C) kalmıştır. (E) ve (B) mirası reddettiklerine göre miras murisin ölüm anında hayatta olan (B)'nin altsoyu ile (C)'ye kalmıştır. Zira 611. maddenin iki istinasının da olayınızda uygulanma alanı bulunmamaktadır.

Sorunuzda yer alan Yargıtay kararı da sizin olayınıza uygun değildir zira orada yakın mirasçıların (eş, çocuk, torun)hepsi mirası reddetmiştir.

Müvekkilinizi takipten kurtarmanın yolu, terekenin borca batıklığını göstermenizdir. Yani 605/2. madde uyarınca mirasın hükmen reddolunduğunu idda ederek hükmen red davası açabilirsiniz. Borca itiraz ederseniz ve itirazın iptali davasında da hükmen red davası bekletici mesele olarak kabul edilecektir.