Mesajı Okuyun
Old 18-06-2015, 17:10   #23
Av.Avcı

 
Varsayılan

Banka hakem heyeti kararı neticesinde hükmedilen parayı başvurucunun kendi nezdinde hesabı olup olmadığını tespit ederek bu parayı yatırıyor 3 gün sonrada icra takibini açıyoruz ve banka parayı yatırıp mesajla bildirdiğinden takibin iptali için itm de dava açıyor. Peki;

Alacağın nasıl ödeneceğine borçlu mu alacaklı mı karar verir?
Bankacılık mevzuatına göre banka hiçbir talep talimat olmadan bir kişinin kendi nezdinde hesabı olup olmadığını araştırıp hesap tespiti yapabilir mi?
Banka hiçbir talep talimat onay rıza olmadan başvurucunun hesabını tespit edip bu hesaba para yatırabilir mi? Müşterisinin hiçbir talep talimatı olmadan hesabına bakıp o hesaba olumlu veya olumsuz bir işlem yapabilir mi?
Telefon mesajı resmi bir bildirim midir? Parayı yatırdığına dair alacaklıya atılan telefon mesajı borçluyu borcu ödemekten kurtarabilir mi? Banka alacaklıyı resmi bildirim yaparak temerrüde düşürmesi gerekmiyor mu?

Bana kalırsa bankanın yaptığı bu işlem her ne kadar başvurucunun lehineymiş gibi göründüğünden bir sorun yokmuş kanısı oluştursa da aslında çok büyük sorunlar içeren ve açıkça hukuka aykırı bir davranıştır. Bir bankadaki hesabımız bilgilerimiz hiçbir talebimiz talimatımız onayımız rızamız kabulümüz olmadan banka çalışanlarınca açıp bakılabiliyorsa demek ki ne paramız var ne hesabımız var hiç tanımadığımız bilmediğimiz insanların elinde bu bilgiler dört dönüyor demektir. Müşteri sırrını saklamakla yükümlü bankanın bu sırlara ilk önce kendi uyması lazımdır. Yine banka bu şekilde hiçbir talebimiz olmadığı halde hesap tespit edip parayı bu hesaba yatırarak belki de yıllardır kullanmadığımız ve varlığını dahi hatırlamadığımız bir hesabı aktif hale getirmektedir. Oysa ki 180 gün içinde işlem yapılmayan hesaplardan hesap işletim ücreti alınmazken hem de talebimiz talimatımız rızamız dahi olmadan hesabımız aktif hale getirilerek hesap işletim ücreti almaya müsait bir hesap haline gelmekte ve ilerkeyen 180 gün boyunca da hiçbir işlem yapmasak bile eğer aylık alınıyorsa hesap işletim ücreti yönünden borç hanemize bu ücret yazılmış olacaktır. Yine dosya masrafı talep ettiğimiz bankaya diyelim ki borcumuz var ama henüz takibe düşmedi ve o an ödememiz gereken icralık başka borçlarımız var ve gelen dosya masrafını bu borçları kapatmak için bir an önce almak istiyoruz. Banka hiçbir talep talimat onayımız olmadan bu şekilde alacak hakkımızı kendi nezdinde hesaba yatırabiliyorsa buradan o borcu da tahsil edebilir hesaptaki parayı çekebilir.

Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim..