Mesajı Okuyun
Old 12-06-2015, 09:27   #2
Av. Ferman Kaya

 
Varsayılan

Merhabalar,

Mesajınızda belirtmiş olduğunuz İş Yasasının 17'nci maddesindeki ihbar öneli işveren ve işçi için emredici nitelikte düzenlenmiştir. Yine aşağıya alıntıladığım "yeni iş arama izni" başlıklı İş Yasasının 27'nci maddesi de emredici nitelikte olup şu şekilde hükümleştirilmiştir:

"Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı
günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir."

Maddenin lafzı ve ruhunu birlikte değerlendirdiğimizde, özellikle "işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur." cümlesi işvereni bu izni vermeye mecbur kılmıştır. Söz konusu bu cümleyi 17'nci madde hükmü ile birlikte değerlendirdiğimizde artık burada işçiye sunulmuş seçimlik haklar dışında (toplu olarak kullanabilir gibi) bir esneklik yapılamayacaktır. Aksi durumda kanunun emredici hükmüne aykırı davranış olarak görülecektir.

Nitekim sizin olayınızda da işveren zayıf taraf olan işçinin istifa iradesindeki talebi dikkate almamış, 17'nci madde hükmüne aykırı davranmış ve adeta işveren gücünü kullanarak işçiye iradesi dışında bir takım dayatmalarda bulunmuştur.

Kanaatime göre işverenin böyle keyfi bir davranışta bulunması, işçinin gerek sözel, gerekse de yazılı istifa iradesini dikkate almayarak işçiye diğer alacakları için de ödeme yapmadan iş akdini sonlandırması işçinin istifa iradesine aykırıdır. Bu nedenle hukuki görüşüme göre artık işçinin istifa iradesinden değil işverenin haksız feshinden bahsedebileceğiz.

Ben olsam tüm bu hususları davaya konu ederek taleplerimi bunların üzerine oturturdum.

İyi günler dilerim.
Av. Ferman Kaya