Mesajı Okuyun
Old 11-06-2015, 23:32   #8
metinnarin

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım;
Dediğiniz gibi AYM, hukuk kurallarının uygulanması, delillerin değerlendirilmesi ile ilgili konularda özellikle takdir hakkının kullanılmasında yargılamayı yapan mahkemeleri serbest bırakıyor. Bu konularda kural olarak inceleme yapmıyor.AYM kendi işlevinin mahkemelerin yerine geçmek olmadığını, 2. veya 3. derece temyiz makamı olmadığını söylüyor.
Ancak bazı durumlarda sizin veya benim takdir hakkının kullanılması veya delillerin değerlendirilmesi olarak gördüğümüz bir durum AYM için ihlal kararı açısından belirleyici olabiliyor.Öyleki AYM bir bireysel başvuru kararında görünüşte usulüne uygun görünen bir tebligat için başvurucunun böyle bir komşusunun bulunmadığını muhtarlık yazısıyla belirlemiş olması karşısında mahkemenin bu hususu dikkate almayarak, kararında bu konuda değerlendirme yapmayarak ''gerekçeli karar hakkının'' ihlal edildiği tespiti yapmıştır.
Tersi de olabiliyor. Görünüşte açıkça ihlal var dediğimiz bir çok konuda AYM başvuru açısından kabul edilmezlik kararı verebiliyor.
Ancak sizin anlattığınız durumlarda konuyu bir hukuk kuralının uygulanıp uygulanmama sorunu olarak ele alıp ''açıkça dayanaktan yoksunluk nedeniyle'' (bir ihlalin bulunmadığının açık olduğu durumlar) kabul edilmezlik kararı veriyor. Boşuna üzülmeyin kısacası.