Mesajı Okuyun
Old 02-06-2015, 14:52   #9
avukat1947

 
Varsayılan

Nevra Hanım, merhaba,

Gönderdiğiniz örnek karar için teşekkür ederim. Belirtmiş olduğunuz örnek davada anladığım kadarı ile teklifi KİK kararı ile geçerli sayılan ve bu işlem sonrasında tek geçerli teklif sahibi olarak kalan bir firmadan ziyade, KİK kararı ile başka bir teklifin geçersiz sayılmasını takiben tek geçerli teklif kalması söz konusu. Dolayısı ile Kamu İhale Kurumu'na başvurarak teklifinin geçerli sayılmasını sağlamış bir firmaya ihalenin verilmesinin ihale iptali yoluyla önüne geçildiği bir durum söz konusu değil. Danıştay tarafından iptal edilen mahkeme kararında da KİK kararının ihaleyi yapan idarece uygulanmadığı yönünde bir tespit olmadığından Danıştay bu hususta bir değerlendirmede bulunmamış. Yine de belirttiğiniz Danıştay kararını detaylı olarak çalışacağım. Tekrar teşekkür ederim.

Konunun biraz dışına çıkarak söz konusu Danıştay kararı ile ilgili naçizane bazı görüşlerimi aktarmak istiyorum. Danıştay belirtmiş olduğunuz E: 2014/2639, K: 2014/3049 sayılı kararında, ihaleyi yapan idarenin, ihalede kalan tek geçerli teklifi daha düşük geçersiz teklifler ile kıyaslayarak ihaleyi iptal etmesini hukuka uygun bulmuştur. Oysa Danıştay'ın ihaledeki geçersiz teklifler kıyas konusu yapılarak ihalenin iptal edilmesinin hukuka aykırı olduğu yönünde verdiği kararlar da mevcuttur. Açmış olduğum bu forum başlığı ile direkt alakalı olmadığı için buraya ilgili karar metinlerini aktarmıyorum, dilerseniz ayrıca gönderebilirim. Zira geçersiz teklifler, adı üstünde "geçersiz"dir; veren firma için herhangi bir bağlayıcılığı ve maliyeti olmadığı gibi ticari yönden bir anlamı da yoktur. Dileyen her firma, herhangi bir ihaleye, posta ve doküman masrafı hariç bir masraf yapmadan çok düşük geçersiz teklifler sunabilir ve böylece örnek verdiğiniz Danıştay kararında belirtildiği gibi ilgili idarenin ihaleye sunulan geçerli bir teklifi "çeşitli nedenlerle teklifi değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin teklif fiyatları ile karşılaştırarak" ihaleyi iptal etmesini "hukuka uygun" kılabilir. İhalelerde kıyas noktası "geçersiz teklifler" değil, ciddi bir piyasa ve maliyet araştırması sonucunda oluşturulması gereken "yaklaşık maliyet" olmalıdır.

Konumuza dönersek, yukarıda da belirtildiği gibi, Danıştay'ın benzer durumlarda aldığı farklı kararların mevcut olduğu açıktır. Ben bir hukukçu olarak serbest muhakemem ışığında, önceki mesajlarımda belirttiğim sebepler ile, davamız konusu işlemde ilgili idarenin ihale iptal kararını, gerek rekabet koşullarının oluşmuş olduğu, gerekse KİK kararının etkisiz bırakıldığı gerekçeleri ile hukuka aykırı buluyorum. İkinci sırada belirttiğim gerekçe ile ilgili düşüncelerim ve önemli olduğunu düşündüğüm bazı mahkeme ve KİK kararları da yukarıdaki mesajlarımda belirtilmektedir.

Aktardığınız örnek Danıştay kararı için tekrar teşekkür ederim.

İyi çalışmalar..