Mesajı Okuyun
Old 01-06-2015, 16:54   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat1947
...Fakat bu durumda KİK kararının fiilen uygulanmamış olduğu açıktır. Bu durumda teklifi tek geçerli teklif olarak kalacak isteklilerin, son derece yüksek olan başvuru bedellerini yatırarak KİK'e başvurmaları bir kumar niteliği taşıyacaktır ve bir hukuk devletinde idari bir başvuru yolunun böyle bir niteliğe bürünmesi ne derece doğrudur, tartışmak gerekir kanaatindeyim.


Benzer bir durumda Ankara 18. İdare Mahkemesi E: 2014/687 sayılı kararında, özetle "firma teklifinin Kamu İhale Kurumu’nca geçerli sayılması ve böylece firma teklifinin tek geçerli teklif olarak kalması durumunda idare tarafından ihalenin iptal edilmesinin Kamu İhale Kurumu kararını etkisiz bırakma vasfı taşıdığı, idarelerin Kamu İhale Kurumu kararlarını etkisiz bırakacak şekilde işlem tesis edemeyeceğinin açık olduğu ve sayılan sebeplerle ihale iptal kararının hukuka aykırı olduğu" gerekçesi ile idari işlemi iptal etmiştir. Hatta geçmişte KİK dahi, "idarece ihalenin iptal edilmesinin KİK kararını uygulamaktan kaçınma vasfı taşıdığını" ve "Kanun'un güvenirlik ilkesini ihlal ettiğini", tespit edebildiğim kadarı ile iki ayrı kararında hüküm altına almıştır (2014/UM.III-1573, 2012/UH.III-2161).


Burada önemli olan husus şudur; KİK tarafından verilen düzeltici işlem kararlarında, eğer karar sonrasında tek geçerli teklif kalmaktaysa ve bu tek geçerli teklif yaklaşık maliyete çok yakın veya üzerindeyse, “teklifin geçerli sayılması ve ihalenin iptal edilmesi” yönünde işlem belirlenmektedir (2013/UY.III-2375). Söz konusu örnek kurul kararında, kurul kararı sonrasında tek geçerli teklif olarak kalan teklifle yaklaşık maliyet arasındaki farkın çok düşük olması (yaklaşık %1) gerekçe olarak gösterilerek ihalenin iptaline karar verilmiştir. Başvurumuz konusu ihalede ise, rekabet koşulları oluşmuş olduğundan, Kamu İhale Kurumunca iptal kararı verilmeyerek ihaleye devam edilmesine hükmedilmiştir. Buna rağmen idarenin teklifi geçerli saymakla birlikte ihaleyi iptal etmesi, çok açık olarak Kamu İhale Kurumu kararının etkisiz bırakılması vasfını taşımaktadır. İdarelere böyle bir kapı açılmasının, yukarıda belirtilen örnek mahkeme ve KİK kararlarında belirtildiği gibi güvenirlik ilkesini ne denli zedeleyeceğinin ve ihaleleri iptal edip etmeme (ve böylece KİK kararını fiili olarak uygulayıp uygulamama) yönünde inisiyatif kullanma karşılığında ne denli süistimallere zemin hazırlayabileceğinin açık olduğunu düşünüyorum.


18. İdare Mahkemesi kararının tam metnini yazarsanız değerlendirebiliriz. (Mesela: düzeltici işlem tarihinden önce zaten var olan ve idarenin bildiği bir husus, karar sonrası bahane edilerek ihale iptal edilmiş olabilir). Diğer kararları incelemedim ama her olay kendi şartları içerisinde değerlendirilir. KİK'in itirazen şikayet başvurusu üzerine "teklifi değerlendirme dışı bırakma ve buradan itibaren ihaleye devam et" şeklindeki düzeltici işlem kararı üzerine idareye "her halükarda ihaleyi neticelendirip bir istekli üzerinde bırakmak zorundasın" diyemezsiniz.