Mesajı Okuyun
Old 01-06-2015, 09:53   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat1947
...Vekili bulunduğum bir firma Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan bir ihaleye teklif vermiştir. İhaleye katılan toplam 10 firmanın tamamının teklifleri, tekliflerde bulunan hatalar sebep gösterilerek geçersiz sayılmış ve geçerli teklif kalmadığından ihale iptal edilmiştir. Vekili bulunduğum firma, teklifinin geçerli sayılması talebi ile Kamu İhale Kurumu'na başvurmuş, Kamu İhale Kurumu başvuruyu kabul etmiş ve "firmanın teklifinin geçerli sayılarak değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi" yönünde karar almıştır. Bunu takiben ihaleyi yapan idare firma teklifimizi geçerli saymış fakat rekabetin oluşmadığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etmiştir. Bu durumda Kamu İhale Kurumu kararı ihaleyi yapan idare tarafından filli olarak uygulanmamış olmaktadır. (Bilgi edilmeniz amacı ile, vekili bulunduğun firmanın teklifi yaklaşık maliyetin %8 altındadır ve 5'nci düşük tekliftir; yani firma teklifinin altında 4 adet, üzerinde 3 adet geçersiz teklif vardır).


İdarenin ihale iptal kararının iptali için Kamu İhale Kurumu'na başvurulmuş, fakat idarenin işlemi KİK tarafından uygun bulunarak başvuru reddedilmiştir. Bunun üzerinde KİK kararının iptali için İdare Mahkemesi'nde dava açılmış ve aynı konuda farklı mahkemelerce verilmiş pek çok karar örnek olarak sunulmuştur. Fakat ne yazık ki İdare Mahkemesi davamızı "idarenin ihaleyi rekabet oluşmadığı düşüncesi ile iptal yetkisinin bulunduğu" gerekçesi ile reddetmiştir.


İhalede tek geçerli teklif kaldığı gerekçe gösterilerek veya geçersiz teklifler tek geçerli teklif ile kıyaslanarak ihalenin iptal edilmesinin hukuka aykırı olduğu yönünde örnek Danıştay kararları bulunmaktadır. Bu noktada sizlere farklı bir sorum var. Kamu İhale Kurumu'nca teklifin geçerli sayılmasını takiben ihalenin idarece iptal edilmesi ve böylece Kamu İhale Kurumu kararının fiili olarak uygulanmayarak hükümsüz bırakılmasının hukuka aykırılığı yönünde Danıştay tarafından verilmiş emsal niteliğinde bir karar bulunmakta mıdır?...
İtirazen şikayet başvurunuz, müvekkilinizin teklifinin geçerli olduğundan bahisledir ve Kamu İhale Kurumu da başvurunuzu kabulle 4734 S.K. m.54/11-b uyarınca müvekkilinizin teklifinin değerlendirmeye alınarak bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin yapılması şeklinde "düzeltici işlem belirlenmesine" karar vermiştir; başka bir deyişle KİK'in kararı, müvekkilinizin teklifinin değerlendirmeye alınması ve ihaleye bu şekilde devamla mahduttur. İdare, kararın gereğini ifa etmiştir; ihaleye devamında ise "rekabetin oluşmadığı" kanaatine varıp ihaleyi iptal etmiştir. Bu durumda idarenin, KİK'in kararını ifa etmediğinden bahsedilemez.