Mesajı Okuyun
Old 28-05-2015, 16:58   #14
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın olgu,
Alıntı:
Yazan olgu
Müvekkiller ...
... mesai saatleri dışında da başka bir yazılım şirketinde ... şirkete fiilen pek gitmeyerek, genellikle mail ortamında yazışarak yapacakları işi öğrenmekte ve yerine getirmektedirler... Bu şirketten aylık sabit bir ücreti her ay banka yoluyla almaktalar.

2 aydır bu şirketten alacakları alamamaktalar. Bu sebeple sözleşmeyi fesh edip alacakları için dava açmak istemekteler. Bu şirket ile aralarındaki ilişki sizce iş sözleşmesi mi? hizmet sözleşmesi mi yoksa eser sözleşmesi mi?...

Müvekkillerinizin işçi olarak kabul edilebilmesine dair değerlendirilecek unsurlar: iş görme, ücret ve bağımlılıktır. Eser sözleşmesi de bir iş görme sözleşmesi olup, işçinin ücreti de yüklenicinin aldığı bedel de (somut olayınız çerçevesinde) para olduğuna göre buradan bir sonuca gitmek mümkün olmayacaktır. O halde somut durumda; bağımlılık unsuruna ve işçinin iş görmesinin edim fiiline (sürekli edim), yüklenicinin iş görmesinin ise edim sonucuna (ani edim) yönelik olmasına göre değerlendirme yapılıp sonuç elde edilebilir.

Anlatımınız çerçevesinde müvekkillerinizin edim sonucuna yönelik iş yapmakta oldukları ve şirkete karşı bağımlılıklarının söz konusu olmadığı anlaşılıyor. Bu meyanda TBK 470 vd. maddeleri uyarınca hareket edilmesi daha doğru olur kanaatindeyim.

İyi çalışmalar...