Mesajı Okuyun
Old 12-05-2015, 14:28   #46
ecemefem

 
Varsayılan dava açma sıfatı ve dava türü

Merhaba,ben mesleğe yeni başladım ve aşağıda bahsedeceğim dava konusunda hiç deneyimim yok. Müvekkilim hakkına zarar gelmesinden çekiniyorum. O yüzden üstadlarımın yardımlarına çok ihtiyacım var.
Konu başlığı altındaki tüm yazılanları okudum. Benim bugünlerde üzerinde çalıştığım bir konu ile ilgili bilgi ve deneyimlerinize ihtiyacım var. konu şöyle ki;
bir müvekkilim bir inşaat firması ile yazlık ev(site içerisinde 12 adet ikiz villa) yapılması konusunda 27.10.2011 tarihinde bir sözleşme imzalıyorlar ama noterde falan değil. Szöleşme konusu evin ne zaman biteceğine dair veya geç teslim vs bu konularla ilgili müvekkilim lehine sözleşmede hiçbir madde bulunmuyor. (müteahhit geç ödenirse cezai şart koymuş) müvekkilim ödemelerini yapıyor. Bu arada 27.09.2013 tarihinde villa tamamlanmadan müteahhit müvekkilimin eşinin adına dubleks villa KAT İRTİFAKLI tapusunu veriyor.Ve sonuç olarak bugün itibariyle sözleşme konusu villa teslim edilmemiştir. müteahhit ile yapılan görüşmelerde teslim tarihi sürekli ileri bir tarihe atılmaktadır.Öncelikle
1)Tapu sözleşmeyi imzalayan müvekkilin eşinin adına olduğundan burada dava açma hakkı davacı sıfatı kimde olmalıdır?müvekkilimin eşi yada hem müvekkilim hem de eşi iki kişi davacı olsa daha mı doğru olur?
2)Tapunun olması müteahhit in temerrüte düşmesine engel midir? (Tapu da kat irtifakı alanı işaretlenmiştir)
3)Yeni kanunda yazlık ev için en geç 36 ayda teslim edilmelidir dediğinden sözleşme tarihinden itibaren 36 ay ileri gidip temerrüt tarihini öyle mi belirlemeliyim?
4)Yoksa yine yeni kanuni düzenleme ile bedelin tamamının ödenmiş olması halinde ödemeyi takip eden bir ay içinde teslim edilmeli dendiğinden temerrüt tarihini bu maddeye göre mi belirlemeliyim?
5)dava açmam halinde neler talep edebilirim?Bir başka deyişle ne istesem müvekkilim açısından en doğrusu olur?
4) yazlık olduğundan aylık kira bedeli belirleyip teslim tarihine kadar ....... kira bedeli istiyoruz mu demem gerekir?
5)yukarıda yazılanlardan anladığım kadarı ile davayı tüketici mahkemesinde açmam gerekecek DOĞRU mudur??Acaba yukarıda örnek verilen dilekçeyi uyarlasam doğru olur mu?
acil yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
iyi çalışmalar...