Mesajı Okuyun
Old 01-05-2015, 15:19   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.k.d
Merhabalar,

Müvekkilime yönelik boşanma ve nafaka davası açılmış daha sonra baba olan müvekkilim ise çocukla şahsi münasebet talepli dava açmış ve davalar birleştirilmiştir.

Birleşen bu davada davacı olan baba müvekkil şahsi münasebet talep etmesi üzerine davanın sonuna doğru geldi ben çocukların velayetini istiyorum dedi.

Bulmuş olduğum bir kararda kişisel ilişki düzenlenmesine yönelik talep aynı zamanda velayetinde düzenlenmesini içerir şeklindedir.

1-Yaşanan olay hakkında emsal karar var ise paylaşırsanız memnun olurum.Çünkü bulduğum karar tam örtüşmediği kanaatindeyim.

2-Ayrıca ortaya çıkan bu sorunun çözümünde yol gösterici fikirlerinizi paylaşabilir misiniz? Benim ilk aklıma gelen ıslah edip velayet talep etmek oldu ama ıslah bilindiği üzere bir kez yapılabildiğinden iyi bir şekilde araştırma yapıp son çare o yola başvurmak istiyorum

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Islaha gerek bulunmamaktadır; baba da çocuklarının velayetini yargılama devam ederken her zaman isteyebilir.
Esasen, toplanan delillere göre, Velayetin düzenlenmesinde ana/baba yararı ile çocuğun çıkarı çatıştığında çocuğun yararına üstünlük tanınması gerekir. Üstün yararları gerektirmediği takdirde, kardeşlerin birbirinden ayrılmaması da esastır. Ayrıca idrak çağında olmaları nedeniyle,çocukların da velayetleri hakkındaki ifade ettikleri görüşlerine önem verilmesi gerekir (Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi md. 12, Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi md. 3-6). Mahkemece, bu hususlar nazara alınarak velayet bakımından bir karar tesis edilecektir.