Mesajı Okuyun
Old 10-04-2015, 22:52   #1
Av.Nevzat

 
Soru 6502 Sayılı Yasaya Göre Tüketici Hakem Heyetlerinin Ve Tüketici Mahkemelerinin Görev Alanı – Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri

Bilindiği gibi, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK), 28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmış ve 87. maddesi gereğince 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

6502 Sayılı TKHK da görevle ilgili olabilecek şu düzenlemeler dikkati çekmektedir:
“Kapsam” balıklı Madde 2 (1) de

“…Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar…”

“Tanımlar” başlıklı Madde 3 (k) da
“…Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder…”


Madde 3 (l) de
“…Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder…”, şeklindedir.

Yine Tüketici Mahkemesinin görevini düzenleyen Madde 73/1 de;
“…Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir…” denmektedir.

Ayrıca yine aynı kanun Madde 83/2 de;
“…Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez.” denmektedir.

Bu düzenlemeler Tüketici Hakem Heyetlerinin ve Tüketici Mahkemelerinin Görev Alanını oldukça genişletmiş durumda.
Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerinin bu yükün altından nasıl kalkacakları bir yana, dava açarken görevli mahkemeyi doğru tespit etmenin oldukça önemli olduğu tartışmasızdır.

Kanun yürürlüğe gireli yaklaşık bir yıl olmasına rağmen bu konuda henüz Yargıtay kararı bulamadım.
Mahkemeler de bu konuda tereddütlü davranıyor..
Açıkladığım nedenlerle görüş, uygulama ve deneyimlerinizi paylaşmanız önem taşımaktadır.

İlk soruyu ben sorayım:
Yüklenici-arsa sahipleri arasında “kat karşılığı inşaat sözleşmesinden” kaynaklanan davalar sizce genel mahkemelerde mi yoksa tüketici mahkemelerinde mi açılmalıdır?
Bu konudaki görüş ve uygulamalarınızı paylaşırsanız sevinirim.