Mesajı Okuyun
Old 08-04-2015, 15:58   #23
Analiz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Evet, bugünkü tarih itibariyle hem müvekkil hem karşı vekalet ücreti için, müvekkile makbuz kesmekteyiz. Tek makbuza iki vekalet ücretini yazarsanız da olur. AAÜT altında olmamak kaydıyla kesmeniz zorunluluk.

Merhabalar,

Öncelikle herkese iyi çalışmalar diliyorum.Tecrübeli meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum.

M=Müvekkil (Şahıs)
B=Borçlu (Şahıs)

Olay:

M 2012 yılında bir avukat aracılığı ile B ye icra takibi başlatır ve takip kesinleşir.Önceki avukat bir miktar tahsilat(Paralar hem avukatın ,hemde M'nin hesabına yatar ,icra dairesine değil) yapar ve bu tahsilatın bir kısmını vekalet ücretine mahsuben alır.(Karşı vekalet ücreti ile alması gereken rakam 5 bin ise bunun 4 binini paranın içinden keserek alır).Daha sonra M ,avukatı işi aksattığı için azleder.(Herhangi bir itiraz yok).M ile bir avukatlık ücret sözleşmesi yapılarak, dosyaya yeni avukat olarak tarafımız dahil olur.Dosya borcu için önceki avukatın ve M'nin hesabına gönderilen tüm paralar icra dosyasına beyan edilerek harcı mahsup edilir.Dosya borcunun kalan kısmı icra dairesinde yatırılarak B tarafından kapatılır.B nin avukatı tarafımızı arayarak SMM istemektedir.

Sorular:

1-Makbuz kimin adına kesilmelidir? (son kısmın icra dairesine yattığı göz önüne alınarak ve önceki avukatın aldığı ödemelerden dolayı herhangi bir makbuz kesmediği,kesti ise bile bunu M'ye vermediği bilinmektedir.)
2-Makbuz da bildirilecek rakam ne olmalıdır? (Sözleşmede anlaşılan miktarmı yoksa önceki avukatın aldığı miktardan arta kalan 1 Tl lik kısım mı?)
3-Makbuzdaki rakama %18 dahil midir ,değil midir? (Taraflar şahıs olduğundan stopaj belirtmeye gerek yok diye biliyorum=?)
4-Kesilen makbuz icra dosyasına beyan edilmeli midir,yoksa hem dosyaya beyan edip hem de bir örneğini B'ye yollamaz zorunlu mudur?

Konu hakkında bilgi ve tecrübesi olan meslektaşlarımın yardım ve önerileri için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.Gerçekten ne yapacağımı kestiremedim