Mesajı Okuyun
Old 28-02-2015, 14:52   #3
Analiz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan merlott
Selamlar;
Öncelikle forumlarda sorum ile ilgili beni aydınlatacak bir cevap bulamadığım için yeni bir başlık açtığımı belirtmek isterim.
Müvekkil yeni aldığı bir evde kiracı bulunan şahıs ile dönem sonuna kadar oturması konusunda anlaşıyor ve kira sözleşmesini devralıyor. Bu arada süresi içerisinde yeni malik sıfatı ile de bir ihtarname çekerek dönem sonunda kira sözleşmesinin uzamayacağını ve evin tahliyesini istiyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak sözleşme devam ederken ödenmeyen 6 aylık kira alacağı için haciz + tahliye talepli icra takibi başlatıyor. Takip kesinleşip tahliye davası açılmadan Sözleşme sona eriyor ve kiracı evi boşaltıp anahtarı kardeşi aracılığı ile kiralama yaptığı emlak ofisine bıraktırıyor. Ev sahibi müvekkil evi kullanmaya başlıyor ve sözleşme sonuna kadar olan ve açılan takibe konu olmayan 2 aylık kira alacağının tahsili için bana başvuruyor. Sorun da başlıyor:
1- Evin tahliyesi geçerli bir tahliye midir? Zira anahtar teslimi için bir tutanak düzenlenmemiştir.
2- Kalan kiralar için örnek 13 mü genel haciz yolu mu uygulanmalıdır? Ortada şu an geçerli bir kira sözleşmesi olmadığını varsayıyorum ancak mantığımda bir yere oturtamadım.
3- Kiracının şu an UYAP sistemden kontrol ettiğimde mernis adresi bulunmakta tebligatı direk bu adrese mi yapmalıyım?
4 - Takibin dayanağı ne olmalı?
Gerçekten bazen insan bildiğini bilemez oluyor. Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Sayın merlott kalan 2 aylık kira bedelleri için örnek 13 gönderemeyeceğinizi düşünüyorum.Sebebi ise icra takibini açtığınız anda zaten borçlu olan eski kiracının o yerde oturmamasıdır.Yani tahliyeyi gerektiren olay ortadan kalkmıştır.İlamsız icra takibi açabilir,takibe dayanak olarakta kira sözleşmesini gösterebilirsiniz.Çünkü kira sözleşmesi kiracı açısından (gönderilen ihtarnameye karşı ihbarda bulunmadığından ) devam etmektedir.
Tebligat için ise şöyle bir yol izleyebilirsiniz.Normalde dayanağınız olacak kira kontratındaki adrese tebligat çıkarmanız gerekirken (yani müvekkilinizin şu an oturduğu yer ),Tebligat Kanunu Madde 10'a dayanarak Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.

(Ek fıkra: 11/1/2011-6099/3 md.) Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır , evrakı imzalayacak olan icra müdür yardımcısına durumu izah ederek ve şahsın TC adresinin sorgulanarak mernis adresine tebligat çıkarılmasını isteyebilirsiniz.(Ancak ilk tebligatta usul açısından bu ibare eklenemeyecektir).
Saygılarımla.