Mesajı Okuyun
Old 27-02-2015, 11:10   #7
akrd61

 
Varsayılan Ayıplı mal-Müteahhidin sorumluluğu-Proje değişikliği

Alıntı:
Olayımızın konusu taşınmaz, bir binanın projesine göre DEPO (30.85m2 net) VE APARTMAN TOPLANTI ODASIndan (61,45 m2 net) oluşan BODRUM KAT

Projesine uygun olarak yapılacak olan bu BODRUM KAT ta bulunan DEPO nun (30,85 m2) Müteahhide verileceği belirtilmiş.

Ancak binanın yapımı tamamlandığın da projesine göre DEPO (30.85m2 net) VE APARTMAN TOPLANTI ODASIndan (61,45 m2 net) olması gereken BODRUM KAT, projesine aykırı olarak tamamı MESKEN DAİRE (92,30 m2) olarak yapılmış.(Bu durumu mahkeme aracılı ile tespit ettirdik )

Müteahhide KKİS gereği kendisine verilecek taşınmazları (DAİRE görünümlü BODRUM KATI da dahil )devrini alamadan arsa sahibi tarafından tapuda satışını yaptırarak sattırıyor ve kendisine vereilecek olan taşınmazların bedellerini cebine koyuyor.

Ev almak için zor bela biriktirdiği parayı cebine koyan MÜVEKKİL ev ararken bula bula olayımızın konusu taşınmazı buluyor taşınmazın fiili durumuna satın almaya karar veriyor.Müteahhid ile anlaşıyorlar ve bedelini ödüyor tapuda satışı yukarıda belirttiğim gibi yapılıyor.

Sonuçta daire aldığını zanneden MÜVEKKİL tapu kayıtlarına göre daire fiyatına olayımızın konusu BODRUM KATIN da 30.85m2 net alanlı DEPO almış oluyor.Bu durumu tapuyu eline aldığında fark ediyor.

Değerli meslektaşlar tekrar başlık açmaya gerek duymadığımız yukarıda anlattığımız ve diğer mesajlarla konusu aynı olan sorularımı değişen şartlar nedeniyle yeniden sorma gereği duyduk daha önceki mesajlardan bağımsız olarak değerlendirmenizi rica ediyorum.Hepinize şimdiden teşekkürlerimi borç biliyorum...

1)Olayımız daki satış ilişkisi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu Kapsamına girer mi?
2)Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre yukarıda anlattığım olayda
-Her ne kadar tapuda satışı arsa sahipleri yapmış olsa da arsa sahipleri ile aralarında ki KKİS ilişkisi ( nedeniyle Müteahhidi ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişi olarak SATICI olarak kabul edip sorumluluğuna gidebilir miyiz?
-Olayımızın konusu olan taşınmaz AYIPLI MAL mıdır?
-Yasanın 11.maddesinde belirtilen seçimlik haklardan hangisini kullanabiliriz?(Şahsi kanaatim maddenin (ç) fıkrasında ki “ İmkan varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme ya da (c) fıkrası gereği proje tadilatı haklarımızı kullanabiliriz)
3)Diğer sorulardan bağımsız olarak Proje tadilatını sağlayabileceğimiz başka bir hukuki yol var mıdır?