Mesajı Okuyun
Old 25-02-2015, 15:35   #1
myilmaz

 
Varsayılan Ürünü satan değil, alıcıya gönderen firmanın alacak talebinde bulunması mümkün mü?

Sayın Meslektaşlarım.

Konuyu şu şekilde özetlemek isterim. Müvekkil Şirket, A şirketinden 3 adet ürün sipariş ediyor ve bu hususta bir sipariş emri düzenleniyor. Akabinde ürünler kargo ile Müvekkil Şirkete gönderiliyor. Bu arada A şirketi ürünlere ilişkin fatura düzenliyor, fatura bedeli Müvekkil Şirket tarafından ödeniyor ve konu kapanıyor. Buraya kadar bir sorun yok.

Aradan yaklaşık 3 yıl geçiyor. B firması ortaya çıkıyor ve ürünleri sana ben göndermiştim ama bana parasını ödemedin diye icra takibi başlatıyor. Ekine de 3 yıl önce düzenlenmiş bir fatura koyuyor. (Ancak bu fatura daha evvel Müvekkil Şirkete hiç gönderilmemiştir) Fatura üzerinde ayrıca, bizim A firması adına düzenlediğimiz sipariş emri numarası yazıyor.

B firması ile bu konuda herhangi bir ticari ilişkimiz olmadığı, kendilerinden siparişte bulunmadığımız, ürünleri kimin gönderdiğine dikkat dahi etmediğimiz, ürünlerin bedelini A firmasına ödediğimiz, muhtemelen kendisinin tedarikçi olduğu ve A firmasından parasını alamadığı için bize müracaat ettiği ancak bu konunun bizim dışımızda gelişen bir durum olduğu vs. itirazlarımız üzerine, Asliye Ticaret Mah.de görülen itirazın iptali davasının ön inceleme duruşmasında hakim ilk celsede davanın kabulüne karar verdi ve sözlü olarak özetle "malı kim gönderdiyse ödemeyi ona yapacaktınız avukat bey" dedi. Açıkçası başkaca hiçbir inceleme/araştırma yapmadan, böyle bir yaklaşımla davanın kabul edilmesi beni oldukça şaşırttı. Kararı temyiz edeceğiz ama öncesinde sizlerin yorumlarını merak ediyorum.

Saygılarımla..