Mesajı Okuyun
Old 18-02-2015, 21:56   #2
Av. Ferman Kaya

 
Varsayılan Zamanaşımı Süresi...

Değerli Meslektaşım,

6098 Sayılı TBK'da zamanaşımı süreleri genel olarak 146'ncı maddede: "Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on (10)yıllık zamanaşımına tabidir." denilmek suretiyle düzenlenmiştir.

TBK'nın 147'nci maddesinde ise hangi alacakların beş (5)yıllık zamanaşımına tabi olduğu tahdidi olarak hüküm altına alınmıştır. Bunlar da şu şekildedir:

"a- Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler."

"b- Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yeme içme bedelleri."

"c- Küçük sanat işlerinden ve küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar."

"d- Bir ortaklıkta, ortaklık sözleşmesinden doğan ve ortakların birbirleri veya kendileri ile ortaklık arasındaki; bir ortaklığın müdürleri, temsilcileri, denetçileri ile ortaklık veya ortaklar arasındaki alacaklar."

"e- Vekâlet, komisyon ve acentalık sözleşmelerinden, ticari simsarlık ücreti alacağı dışında, simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklar."

"f- Yüklenicinin yükümlülüklerini ağır kusuruyla hiç ya da gereği gibi ifa etmemesi dışında, eser sözleşmesinden doğan alacaklar."

Açıklanan hükümler çervesinde sizin davanızın zamanaşımı açısında bir riski bulunmamaktadır. Diğer yanda sözleşmede farklı zamanaşımı düzenlenmiş olsa bile TBK 148'inci maddesi hükmüne göre bu düzenleme hukuka aykırı olacaktır.

İkinci sorunuzda kesin bir cevap vermek hukukun ruhuna aykırı olacaktır. Deliller ve ispat külfeti çerçvesinde bu davanın kaderi de farklı olacaktır.

İyi günler dilerim.
Av. Ferman Kaya