Mesajı Okuyun
Old 16-02-2015, 16:27   #1
eser_29

 
Acil Müteahhide İş Yapan Tacir - G.Resmi Daire Satış Vaadi - 3.Kişiye Satış

Değerli meslektaşlarım;

(V)atandaş PVC işi yapmakta olup (M)üteahhitle adi bir protokol tanzim ediyorlar ve (M)'nin yapacağı inşaatın PVC işinin yapılması karşılığı inşaattaki müteahhidin payına kalan 2 numaralı dairenin (V)'ye satışı için anlaşıyorlar.

Protokolde;
1. Dairenin bedeli 160.000 TL olarak belirleniyor,
2. (V)'nin yaptığı işin bedeli olarak 64.000 TL belirleniyor,
3. (V) adına kayıtlı arasın bedeli 24.000 TL belirlenip protokol kapsamında (M)'ye devri kararlaştırılıyor, (Protokolün imzalanmasından 1 hafta sonra araç (m)'nin kardeşine devrediliyor,
4. (V) tarafından nakit 15.000 TL'nin ödenmesi,
ve kalan miktarın da ekstra işler yapılarak ve inşaat bitene kadar parça parça ödeneceği kararlaştırılıyor.

(M) tarafından inşaatın bir kısmı tamamlanıyor, (V)protokol kapsamında taahhüt ettiği PVC yapım işini yerine getiriyor, akabinde (M) tarafından Cam işi yapması isteniyor ve karşılığında 30.000 TL bedelli bono tanzim ediliyor. Bono vadesi geldiğinde banka aracılığı ile protesto ediliyor, (M) bono bedelini ödemiyor. (M)'nin, (V)'ye vaat ettiği daire ise bu sırada 3.şahsa satılıyor.

(V)'nin elinde protokol, araç satış sözleşmesi, protesto edilmiş bono bulunmakta.

Bu durumda (M)'nin adına kayıtlı bulunan bir takım taşınmazları elden çıkartmadan ve başkaca alacaklıları var ise öncelikli olarak alacağı kayıt altına almak için nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz ?

30.000 TL'lik bono için ihtiyati haciz yoluna başvurup PVC yapım işi için belirlenen 64.000 TL ve bu sırada elden ödenen 15.000 TL için (M)'ye karşı tedbir istemli sebepsiz zenginleşme davası mı açmak, dolayısı ile sebepsiz zenginleşme davasında tedbirin verilmemesi veya geç verilmesinden ötürü mağduriyet yaşanmaması adına ihtiyati haciz yolu ile de ayrı bir güvence sağlamaya çalışmak doğru olur mu ?

Arsa maliklerine karşı "alt yüklenici" sıfatı ile herhangi bir talepte bulunma imkanı var mı ? (Müteahhide daire satış yetkisinin verilmesini engelleme adına)

Farklı bir yol-yöntem izlememi tavsiye eder misiniz ?