Mesajı Okuyun
Old 13-02-2015, 21:27   #2
onur budak

 
Varsayılan

Sayın meslekdaşım,
BK. m. 350/b. 1’ hükmüne göre, “Kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, … belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.”

"TBK.'nın 350/1. maddesi hükmüne göre ihtiyaç iddiasına dayalı olarak açılacak tahliye davalarının belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde bu Kanunun 328. maddesinde fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde dava açılması gerekir. TBK.'nın 353. maddesi uyarınca kiraya veren, daha önce veya en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse dava, bildirimi takip eden uzayan bir kira yılı sonuna kadar açılabilir. Dava açma süresi kamu düzenine ilişkin olup, davalı ileri sürmese bile mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulmalıdır."
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, Esas: 2013/2276, Karar: 2013/5165 İçtihat http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=15399

Genel hüküm olarak BK. m. 328’ de hüküm altına alınan fesih süreleri ise;
- Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında BK. m. 329’a göre yerel adette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir adet yoksa altı aylık kira döneminin sonu için üç ay önceden yapacağı bir fesih bildirimiyle sona erdirebilir.