Mesajı Okuyun
Old 13-01-2015, 19:26   #8
avukat1422

 
Varsayılan

Merhabalar;

İş hukukuna yabancı biri olarak benimde sormak istediğim bazı hususlar var. Siz değerli meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum.

Müvekkil bir mobilyacı da satış temsilcisi olarak 4 yıl boyunca çalışıyor. Sonrasında iş akdi asgari ücret almamasına rağmen SGK primleri asgari ücret üzerinden yatırıldığı gerekçesiyle işçi tarafından feshedilmiştir. Bir sene aradan sonra müvekkil işçi aynı iş yerinde tekrar işe başlıyor, 6 yıl daha çalışıyor. Temmuz 2014 de işçi tarafından yine bu primlerin gerçek maaş üzerinden yatmaması ve kendisi satış temsilcisi olduğu halde mal taşınması gibi işlerde çalıştırılması ve ayrıca işverence onur kırıcı sözleri sebebiyle işçi tarafından feshediliyor. Her iki fesihte de işçi tarafından sözleşmenin ne sebeple feshedildiğine dair noterden ihtarname çekilmemiştir. Her iki işten ayrılmada da müvekkil işçiye herhangi bir ödeme yapılmamıştır. İşverenin elinde işveren tarafından alınan her hangi bir alacağım yoktur şeklinde imzalanmış bir belge ve ayrıca çalıştığı sürelerde mal taşıması yapmayacağına dair işçi tarafından imzalanmış bir belge daha mevcuttur.
Bu bilgileri verdikten sonra sorularım şu şekildedir:

1-) İş akdi işçi tarafından haksız yere feshedildiğinde kıdem tazmınatına hak kazanamayacağı açıktır. İşçinin haklı sebeple iş akdini feshettiğini tanıkla ispatlayacağız ama işverenin elinde bulunan hiç bir alacağım yoktur ibaresinin hükmü nedir? Yargıtayın kalem kalem belirtilmeyen alacaklar bakımından ibranamenin hükümsüz olduğuna dair kararları bulunmaktadır. Uygulamada ki durum nedir?

2-) Kıdem tazminatının hesabı ne şekilde olmalıdır? 4 yıl olan çalışmasının kıdemi o zaman ki son maaşı üzerinden ayrı, 6 yıl olan çalışmasının kıdemi temmuz 2014 yani işten ayrılış tarihindeki son maaşı üzerinden ayrı mı hesaplanacaktır? Yoksa toplamda on yıl çalışan müvekkil işçinin kıdemi işten son ayrıldığı tarihteki maaşı üzerinden mi hesaplanacaktır?

3-) İşçi alacaklarında uygulanan on yıllık zamanaşımı sebebiyle ilk işe giriş tarihinden bu yana 11 yıl geçmiş olması dolayısıyla ilk 4 yıl ki kıdemin bir yılı hesaba katılmayacak mıdır?

4-) Belirttiğim üzere işçi tarafından işverene hiç bir ihtarname gönderilmemiştir. Ancak şimdi yani fesihten 6 ay sonrasında müvekkil işverene alacaklarının ödenmesi için bir ihtar çekmek
istemektedir. Bu ihtarnamenin dava aşamasında bize olumlu yada olumsuz bir getirisi olur mu?

5-) İhtarname gönderdiğimizde istediğimiz alacakları kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti vs. şeklinde yazmamız yeterli midir yoksa toplam tutarı açıkça yazmalı mıyız?
Konunun yabancısı olduğumdan sorularımı mazur görünüz.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla...