Mesajı Okuyun
Old 12-03-2007, 14:03   #1
Avukat Kamer Akgül

 
Varsayılan tanıma tenfiz öncesi Almanya'da boşanılan kocanın vefatı

Merhabalar arkadaşlar;
Çifte vatandaş doktor müvekkilem Almanya'da Alman asıllı ve Alman vatandaşı kocasından boşanıyor fakat bu kararı Türkiye'de tanıma tenfiz işlemine tabi tutmuyor. Yeniden evlenmek istemesi sebebiyle Almanya'dan almış olduğu kararı Türkiye'de şu an tanıtmak istiyor ama boşandığı Alman eşi geçmiş yıllarda vefat etmiş. Benim düşüncem boşandığı bu kocasının, Alman makamlarındaki ölü kaydını alıp tercüme ettirip Türkiye'deki nüfusa bildirmek ama müvekkilem doktor hanım eşinin soyadında kalmak istiyor. Çünkü bu soyad ile iş hayatında nam yapmış ve bu soyadda kalmakta yüksek menfaati var gözüküyor.
Meselenin karışık yönü şu;
1) Sadece boşanılan kocanın ölü kaydının nüfusa işlenmesi durumunda, bu doktor hanımın boşandığı eşinin soyadında kalacağı kesin. Fakat ölen koca ile ilgili bir miras meselesi olması durumunda, 10 yıl önce Alman makamlarından alınmış bir boşanma kararına rağmen, sadece ölü kaydının nüfusa bildirilmesi yolu ile bu bayanın boşandığı kocasına mirasçı olacağını düşünüyorum.
2) Farzedelimki bahis konusu miras meselesi karşımıza çıktı: Bayanın da sırf Türkiye'de evli gözükmesi sebebiyle veraset ilamında kocasına mirasçı gözüktü ve bayanın bu mirasçılığa yanaşmadığını düşünelim. Bu durumda hareket tarzımız ne olmalı?
Burdan alınan boşanma kararının Türkiye'de tanıtılması imkanı olmaz diye düşünüyorum çünkü karşı taraf vefat etmiş durumda. Mirası red prosedürü ile mirastan el çekebilir denilebilir. Ama yine de sorun boşanılan kocanın soyadında kalabilmeye kilitleniyor.
Karşı tarafın vefat etmiş olmasına rağmen eldeki boşanma kararının Türkiye'de tanıtılması zorunluluğu var mı? Şayet Alman mahkemesi kararı Türkiye'de tanıtılmalıdır denilirse bu durumda bayanın kızlık soyadına geçeceği kesin. Kocasının soyadında kalmak için açacağı bir davada, boşandığı kocasının vefatı sebebiyle muvafakati olamayacağı için davaya mirasçılar muhatap edilmelidir diyebilir miyiz yoksa yüksek menfaati sebebiyle bu talebini sadece mahkemeye sunması kabul görür mü?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
İyi çalışmalar.