Mesajı Okuyun
Old 25-11-2014, 11:08   #13
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. D. Koca
Sayın meslektaşım, müvekkiliniz iki aylık kirayı ödememiş, karşı taraf sadece işbu iki ay için icra takibi yapmış, siz süresi içerisinde kira borcunu ödemişsiniz, mahkemede de temerrüde düşmediğinizi dekontlarla ispat etmişsiniz.

Mahkeme ise kanuna aykırı olarak sözleşme serbestisi ilkesine dayanarak, özel şartı tahliye için gerekçe kabul etmiş.

Üstte alıntıladığım sayın meslektaşımın açıkladığı üzere 6570 Sayılı Kanununda tahliye nedenleri, numerus clasus sayma / sınırlı sayıı ilkesiyle belirlenmiştir...

6570 S. K. M. 8: Bu kanunla Borçlar Kanununda gösterilen haller dışındaki sebeplerle açılacak tahliye davaları, mukavelelerde aksine şart bulunsa dahi mesmu olmaz.



*
Altta alıntıladığım İçtihatta da ,kira sözleşmesine konu taşınmazın 6570 Sayılı Kanuna tabi olması durumunda işbu kanuna aykırı özel şartın geçerli olamayacağı tespiti yapılmış.

YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu 2009/13-282 E.N , 2009/320 K.N.

"
...6570 sayılı Kanun kapsamında olacaklarının ve bunlara ilişkin kira sözleşmeleriyle ilgili olarak, ancak 7. maddede tahdidi olarak sayılan nedenlerden birine dayanılmak ve ilam alınmak suretiyle tahliyenin sağlanabileceğinin kabulü gerekir.
...
...Somut olay bu çerçevede değerlendirildiğinde: Davalının kira sözleşmesini fesih beyanını ve tahliye istemini dayandırdığı, taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yukarıda değinilen 1. maddesinde öngörülen hal (Özel Şartlar 1. madde-Yap-İşlet-Devret modeline ilişkin sözleşmenin imzalanmış olması), 6570 sayılı Kanunun 7. maddesinde tahdidi olarak düzenlenen tahliye sebepleri arasında yer almamaktadır..."

http://www.kararara.com/yargitay/hgk/k4583.htmhttp://www.kararara.com/yargitay/hgk/k4583.htm



Sayın meslektaşım, söylemlerinizden anladığım kadarıyla; aynı şeyi söylemişiz