Mesajı Okuyun
Old 19-11-2014, 20:42   #2
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan balina
Müvekkilin 11.09.2009 tarihinde satmış olduğu taşınmaz ile ilgili olarak "satış bedelinin gerçek satış değerinden gösterilmeyerek belediye rayiç değerinden gösterilmesi sebebiyle satış bedelleri arasındaki fark üzerinden vergi tarh edilmiş ve vergi cezası kesilmiş."
Vergi Dairesi memuru ile taşınmazı alan kişi arasında 14.10.2014 tarihli tutanak tutularak taşınmazın gerçek satış değeri tespit edilmiş.Tutanakta satıcı müvekkile ulaşılamadığı yazılmış
Tutanak ve vergi ceza ihbarnamesi 13.10.2014 tarihinde müvekkile tebliğ edilmiş.
İlginçtir ki; tutanak tarihinde müvekkile ulaşılamadığı belirtilmesine rağmen vergi ceza ihbarnamesinin tebliğinde adres tespit edilmiş ve müvekkile ulaşılmış.
11.09.2009 tarihinde Belediye rayiç değeri üzerinden yapılan satış sebebiyle müvekkile vergi tarh edilmesi ve ceza kesilmesi yasaya uygun mudur?Zamanaşımı söz konusu olabilir mi?İptali için dava açılması fayda getirir mi?
Teşekkür ederim.
Gerçek değer ile belediye rayiç değer arasında bir fark tespit edilebiliyor ise cezalı tarhiyata gidilebilir ( Vuk 344 -341 ) ancak kesin bir şekilde aradaki farkın tespit edilemeyeceğine ve müvekkilin de rayiç değerden sattığına inanıyorsanız dava konusu edilebilir. tebliğ ceza ihbarnamesi içeriyor ise 30 günlük dava açma süreniz vardır. Gerçek değer üzerinden satışın yapıldığını idare alıcı ifadesinden başka hangi dayanağı ile sürmüş ? bedel tamamen banka aracılığı ile mi yapılmış ? kredi kullanlmış mı ? bunlar ispat aracı, vergi hukukunda bilirsiniz yemin hariç her türlü delil kullanılır.