Mesajı Okuyun
Old 17-11-2014, 13:30   #34
Av.Pınar Barış

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım sorunuzun cevabını gördüğüm kadarıyla zaten almışsınız ancak yine de ben de yanıtlamak isterim.

İlgili hususta her iki tarafın da tacir olması sebebiyle açılacak davanın Ticaret Mahkemeleri'nde görülmesi gerektiği kanaatindeyim.

Benzer bir dava tarafımdan da açılmış idi geçtiğimiz yıllarda. Ben müvekkile öncelikle faturaları ödemesini önermiştim. İlgili faturaların ödenmesinin ardından istirdat davası açtık ve ödemeyi icra tehdidi altında yaptığımızı ve fatura edilen tutarların haksız olduğunu savunmalarımızda kullandık. En önemlisi ise elektrik firmasının neredeyse tekel olması ve sayaçlar ile kaçak kullanım tutarlarının tespit edilebilirliğine değinmiştim.

Kaçak kullanımın tutanak ile tespit edildiğinden cihetle fatura edildiği iddasına rağmen dosyamıza MU-TA tutanağı davalı elektrik firmasınca sunulamamıştı. Ben devamında ise savunmalarımı belirttiğim gibi öncelikle tesisatta kurulu sayacın hangi nedenlerle söküldüğü ve incelemeye götürüldüğünü belirleyen MU-TA tutanağı ve davalı elektrik firmasınca ilgili tutanak öncesi ve sonrası döneme ait yeterli tüketim endekslerini gösterir evrakın dosyaya sunulamadığı üzerinden yaptım.
Çünkü bilindiği üzere, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 29.12.2005 Tarih Karar No. 622 Sayılı Kurul Kararının 1. maddesinin c fıkrası tüketim miktarı hesaplama başlığını içermekte olup Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 13. Maddesinde kaçak elektrik enerjisi tüketiminin hesaplama şekli dört farklı şekilde düzenlenmiştir. Birinci madde Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 13. Maddesinin a bendi çerçevesindeki tespitlerde, tüketim miktarı hesaplamasında, tüm müşteriler için öncelikle ihtilafsız dönemdeki tüketimin doğru olarak kaydetmiş olunmasına ve sayaç değerlerinin bulunup bulunamamasına göre ayrıma gidilmiştir. Maddenin devamında ise hangi dönemin ihtilafsız olduğu açıklanmıştır.

Dolayısıyla eksik tüketim bedeline ilişkin hesaplamanın ne şekilde yapıldığı davamızın sonucu için önem arz etmiş idi biz hesaplamanın a bendine değil 1. maddenin b bendine göre yapıldığını tespit ederek savunmalarımıza işbu hususu ekledik. Ayrıca müvekkilin tüketim miktarını etkileyecek olağanüstü bir tüketim farklılığının olmadığını da izah ederek tahakkuk ettirilen bedelin tamamının hatalı ve haksız olduğunu ileri sürerek davayı kazandım.

Böyle sürekli karşılaşılabilecek olası bir hukuki olayı foruma taşıdığınız için öncelikle size, ardından konu hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşayan tüm meslektaşlarımıza da emekleri için ayrıca teşekkür ederim.