Mesajı Okuyun
Old 28-10-2014, 13:26   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Hatice Dmr
Sayın meslektaşlarım yeni ruhsatını almış bir avukat olarak iki konuda yardımınıza ihtiyacım var:

1- Müvekkilin ve amcasının malik olduğu bir ev var. Miras yoluyla kalan. Bu ev üzerinde, miras bırakan, ölmeden önce biri lehine sınırsız intifa hakkı tesis etmiş ("intifa hakkı sahibi ölene kadar"). Kadın evi kiralayabilir mi? Kadın ölmemiş olmasına rağmen intifa hakkı mirasçılar tarafından sona erdirilebilir mi?

benim cevabım: a-bu bir oturma hakkı değil intifa hakkı olduğu için kadın taşınmaza zarar vermediği sürece kiralayabilir, yararlanabilir. b- mirasçilar bu hakkı sona erdiremez. zira intifa hakkının nasıl sona ereceği kanunda sayılmıştır.

2- Müvekkilin yine amcasıyla malik olduğu bir yazlık var. Miras yoluyla. Bu yazlıktaki kendi hakkını satmak istiyor. Bunun için ortaklığın giderilmesi davası açması gerekiyor. Bu davayı tüm tereke için mi açmalı yoksa sadece yazlık özelinde açabilir mi? Davanın reddi sebeplerinden olan "mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde" kısmını anlayamıyorum. Bizim açtığımız zaten paylaşma davası olmuyor mu?

Şimdiden çok teşekkürler.

1- Birinci soruya verdiğiniz cevaba aynen katılıyorum.

2- Terekedeki tüm mallar için ortaklığın giderilmesi davası açma zorunluluğu bulunmamaktadır. Sadece "yazlık" için dava açabilirsiniz. Tırnak içine aldığınız cümle nerede geçmiş bilmiyorum ama ortaklığın giderilmesi davasında geçmesi mümkün değildir. Çünkü söz konusu davada süre şartı bulunmamaktadır.