Mesajı Okuyun
Old 22-10-2014, 10:11   #9
Av. Ümit

 
Varsayılan

İhalenin feshini düzenleyen İİK 134. maddede feshe ilişkin talep üzerine ihtiyati tedbir kararı verilip verilemeyeceği yönünde bir düzenleme bulunmamakla birlikte HMK 389 vd. maddeleri gereğince karar verilmesi mümkündür.
Amaç mahkeme kararı ile ortaya çıkacak hukuki durumun uygulanabilirliğini tesis etmek olunca, ihale ile satılan malın alıcının elinden çıkmasını önlemek için ihtiyati tedbir kararı vermek zorunlu olabilir. İhale tarihinden sonra, süresinde açılacak davada verilecek karar kesinleşinceye kadar taşınmaz ihale alıcısı adına tescil edilemeyeceğinden (İİK 134/son) bu durumda ihtiyati tedbir kararı verilmesine gerek olmayacaktır. Ancak tescilden sonra İİK 134/6'da düzenlendiği üzere bir yıl içerisinde ihalenin feshi için müracaat edilmiş ve bu arada taşınmaz ihale alıcısı adına tescil edilmiş ise, taşınmaz kaydına üçüncü şahıslara devrini önlemek maksadıyla ihtiyati tedbir şerhi işlenmelidir. Bu kararı almakta büyük fayda vardır. Zira taşınmazı adına tescil ettiren ihale alıcısı, üçüncü kişiye devir işlemi yapmışsa, ihalenin feshine karar verilse dahi bu karar iyi niyetli malike karşı TMK 1023 gereğince etkili olmayacaktır. Üçüncü kişinin kötü niyetli olduğu iddiasında iseniz bunu genel mahkemelerde açacağınız tapu iptal ve tescil davasında ispat etmek zorunda kalırsınız.
Mahkemece ihtiyati tedbire karar verildiğinde ilgili tapu sicil müdürlüğüne yazılacak müzekkere ile gerekli şerhin tesisi sağlanacaktır.
Umarım sorunuzun cevabı olmuştur.