Mesajı Okuyun
Old 05-10-2014, 18:04   #4
AV.HUKUKÇU

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yaser Nalu
Sorun Türkiye'de açılan boşanma davasına hangi hukukun uygulanacağı, uygulanan hukuk uyarınca Libya hukukuna göre akdedilmiş olan mal rejimi sözleşmesinin geçerli olup olmadığıdır.

Öncelikle, Libya'nın 14 Mart 1978 Tarihli Evlilikte Mal Rejimlerine Uygulanacak Hukuka İlişkin Lahey Sözleşmesi'ne taraf olup olmadığını araştırınız. Türkiye taraf. Eğer Libya da tarafsa, sözleşmenin dördüncü maddesi uyarınca mal rejimi sözleşmesine evlilikten sonraki ilk mutad mesken olarak yerleşilen ülkenin iç hukuku uygulanacağından, Libya hukuku uygulanacak sözleşme geçerli olacaktır. Bu durumda ev ve araba danışanınızda kalacaktır.

Libya sözleşmeye taraf değilse, danışanınız ile eşinin müşterek milli hukukunun bulunmadığı durumda(danışanınız aynı zamanda Libya vatandaşı değilse) MÖHUK uyarınca Türk hukuku uygulanacaktır. Libya'da akdedilmiş mal rejimi sözleşmesi, Türk hukukundaki mal rejimi sözleşmelerinin resmi şekle bağlı olması nedeniyle geçerli olmayacaktır. Bu durumda yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacak, ev ve arabanın yarısı malların tasfiyesinden sonra danışanınızın eşinin olacaktır.
Danışanınızın aynı zamanda Libya vatandaşlığı varsa, eşlerin müşterek milli hukuku Libya hukuku olacak ve Libya'da akdedilen mal rejimi sözleşmesi aynen geçerli olacaktır. Fakat bu noktada MÖHUK 15/2'nin emredici niteliğinden bahsetmek gerekir, taşınmaz için her koşulda Türk hukuku uygulanır.(Doktrinde MÖHUK 15/2'nin emredici niteliği tartışmalı)

Yanlız şöyle bir durum var. Danışanım ayrı bir mal rejimi sözleşmesi yapmadı. Libya da evlilikler yapılırken memurun önünde taraflara imzalattığı ve evliliğin resmileştiği döküman üzerinde, evlenen kişilerin isim & soyisimleri - şahitlerin isim & soyisimlerinin yazdığı bir evrak bulunmakta. Bu evrakta aynı zamanda evlilikten önce ne kadar para alındığı ve aynı şekilde boşanma veya ölüm halinde ne kadar para isteneceği sorulmaktadır. Bu soruya karşılık bayanın yazdırdığı miktar "yok " olmuştur.
Acaba bu durum yorumunuzu değiştirir mi? (Bu arada evlenen kadın Libya vatandaşı değildir.)