Mesajı Okuyun
Old 01-10-2014, 09:55   #6
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Çağatay Akyol
Sayın Öksüz,
şirkette pay sahibi olan iki ayrı paydaşın (davalı şirkette pay sahibi olan iki kız kardeş) biraraya gelmesi suretiyle, 1/10 dava şartını gerçekleştirerek, davayı ikame ettik. Davada önemli bir aşama da kaydettik. Müvekkillerin pay sahipliği haklarına yönelik ihlallerin "haklı sebep" oluşturduğu yönünde bilirkişi raporu verildi. Fakat bilirkişi incelemesinin defter kaydı üzerinden yapıldığını, kayıtların gerçeği yansıtmadığını, mahkeme ortaklıktan çıkmaya karar verecek ise, 531. madde hükmü gereğince; karar tarihine en yakın tarihteki "gerçek değer" üzerinden hesaplama yapılması gerektiği, bu nedenle, davalı şirketin malvarlığı değerlerinin piyasadaki gerçek rayiç değerleri üzerinden kıymet takdirlerinin yapılması v.s. yönünden itirazda bulunduk. Sorumdan bağımsız olarak bu bilgileri veriyorum.

Soruya dönersek, Bu aşamada, davalı şirkette pay sahibi olan ve aynı zamanda müvekkillerin de kız kardeşi olan, dava dışı bir paydaş da davaya katılmak istiyor. Sorun, mahkemenin ortaklıktan çıkmaya karar vermesi ihtimaline binaen; şuan dava dışı olan bu paydaşı, hükümden yararlanabileceği şekilde, açılmış olan mevcut davaya davacı olarak nasıl dahil edebileceğimiz.

Dosyada gelinen noktada, mevcut yargılamanın sekteye uğramaması için, ben, dava dışı olan paydaşın şirketteki payını, davacılardan birine devretmesinin daha makul olacağı kanaatindeyim. Bu konuda sizin de fikrinizi öğrenmek isterim.

Davacılar: A ve B
Davalı: Ş
Dava dışı ortak: C

İhtimal 1- C, sermayenin en az 1/10'ine sahipse TTK m.531'e mesnetle dava açıp; HMK m.166'ya istinaden A ve B'nin açtığı dava ile birleştirilmesini talep edebilir.

İhtimal 2- C, sermayenin 1/10'ine sahip değilse açtığı dava reddedilir. C'nin açtığı dava, A ve B'nin davası ile birleştirilse dahi; birleştirilen davalar bağımsızlığını koruyacağından C'nin davası reddedilecektir.

İhtimal 3- C, dava devam ederken A ve/veya B'ye payını devrederse:
3.1. Mahkeme haklı sebeple şirketin feshine karar verecekse sorun yok.

3.2. Mahkeme fesih yerine duruma uygun düşen başka bir karar verecekse; bu kararın niteliğine göre sorun olmayabilir.

3.3. Mahkeme fesih yerine A ve B'nin paylarının karar tarihine en yakın tarihteki gerçek değerlerinin ödenerek şirketten çıkarılmalarına karar verecekse:
"dava açıldığı tarihte" A ve B'nin payı X birim; "dava devam ederken C'nin pay devri sebebiyle" A ve B'nin payı Y birim olacak.
Mahkeme "her dava açıldığı tarihteki duruma göre değerlendirilir" deyip A ve B'ye X birim ödenerek ortaklıktan çıkarılmaları mı diyecek (ki Y-X birim pay devam ettiğinden aslında ortaklıktan çıkarılmış olmayacaklar)?
Yoksa Y birim ödenerek ortaklıktan çıkarılmaları mı?

Pay devrinden sonra yapılacak bir ıslahla sorun çözülebilir gibi sanki...