Mesajı Okuyun
Old 30-09-2014, 19:27   #5
Av. Çağatay Akyol

 
Varsayılan

Sayın Öksüz,

Alıntı:
Sorunuzdan anladığım kadarıyla; ilk ikame olunan davanın davacıları olan pay sahipleri 1/10 şartını karşılamıyordu? ve 1/10 şartının karşılanabilmesi (ön şart yokluğunun aşılabilmesi) için dava devam ederken pay devri gerçekleştirip aktif husumet yokluğunu çözmeye çalışıyorsunuz?
Tartışmaya devam etmek istediğiniz konu da anonim şirkette 1/10'dan az pay sahibi olan ortağın; azınlığın TTK m.531'e mesnetle açtığı davaya iştirakinin
veya
1/10 pay sahibi olmayan ortakların açtığı davada 1/10'u sağlamak için başka ortakların davaya katılımının,
sağlanıp sağlanamayacağı?

şirkette pay sahibi olan iki ayrı paydaşın (davalı şirkette pay sahibi olan iki kız kardeş) biraraya gelmesi suretiyle, 1/10 dava şartını gerçekleştirerek, davayı ikame ettik. Davada önemli bir aşama da kaydettik. Müvekkillerin pay sahipliği haklarına yönelik ihlallerin "haklı sebep" oluşturduğu yönünde bilirkişi raporu verildi. Fakat bilirkişi incelemesinin defter kaydı üzerinden yapıldığını, kayıtların gerçeği yansıtmadığını, mahkeme ortaklıktan çıkmaya karar verecek ise, 531. madde hükmü gereğince; karar tarihine en yakın tarihteki "gerçek değer" üzerinden hesaplama yapılması gerektiği, bu nedenle, davalı şirketin malvarlığı değerlerinin piyasadaki gerçek rayiç değerleri üzerinden kıymet takdirlerinin yapılması v.s. yönünden itirazda bulunduk. Sorumdan bağımsız olarak bu bilgileri veriyorum.

Soruya dönersek, Bu aşamada, davalı şirkette pay sahibi olan ve aynı zamanda müvekkillerin de kız kardeşi olan, dava dışı bir paydaş da davaya katılmak istiyor. Sorun, mahkemenin ortaklıktan çıkmaya karar vermesi ihtimaline binaen; şuan dava dışı olan bu paydaşı, hükümden yararlanabileceği şekilde, açılmış olan mevcut davaya davacı olarak nasıl dahil edebileceğimiz.

Dosyada gelinen noktada, mevcut yargılamanın sekteye uğramaması için, ben, dava dışı olan paydaşın şirketteki payını, davacılardan birine devretmesinin daha makul olacağı kanaatindeyim. Bu konuda sizin de fikrinizi öğrenmek isterim.