Mesajı Okuyun
Old 25-09-2014, 10:19   #5
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Koca,
Alıntı:
Yazan burakkoca
Müvekkil hazır beton firması, kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapan bir müteahhit ile (şahıs şirketi) hazır beton satımı konusunda (sözleşmede "hazır beton satış protokolü" yazmaktadır) belirli şartlarda anlaşmışlardır. Bu sözleşmeye göre müvekkil alıcıya sadece hazır beton verecek; hazır betonun kalıba yerleştirilmesi esnasındaki işçilik ve kalıp işçiliği müvekkil sorumluluğunda olmayacaktır. Dökülen betonlardan birinde beton basınç dayanımı ile sıkıntı yaşanmış ve konu yargıya taşınmıştır. Davacı müteahhit dava dilekçesinde de açıkça "davalıdan C-20 cins hazır betonun SATIN ALINMASI konusunda anlaşmışlardır." şeklinde belirtmiştir. Fakat daha sonra (5.celseden sonra) eser sözleşmesi olduğunu iddia etmektedir ve mahkeme hakimi de olaya böyle bakmaktadır. Tüm bu bilgiler karşısında müvekkil ile müteahhit arasında alım satım sözleşmesi mi vardır yoksa eser sözleşmesi mi vardır? Nitekim eser sözleşmesinden bahsetmek için ortaya bir eser meydana getirmek gerektiği görüş ve kanaatindeyim. Şayet alım satım sözleşmesi ise bununla ilgili bildiğiniz bir yargıtay kararı var mıdır? (Ben çok uğraştım ama bulamadım. Daire, esas ve karar numaralarını vermeniz dahi yeterli olacaktır.) Şimdiden emeğiniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim
Tarafların sözleşmeye "hazır beton satış protokolü" yazmış olmalarının ve/veya sözleşmeyi satım sözleşmesi olarak nitelendirmelerinin bir önemi yoktur:
TBK m.19/1: "Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır."

Eser sözleşmelerinde yüklenici, taraflarca sözleşme akdedilirken mevcut olmayan birşeyi imal ederek iş sahibine teslim etmeyi taahhüt eder. Anlatımınızdaki olayda da iş sahibi müteahhit, kullanacağı betonun hangi dayanımda ve ne özelliklerde olmasını istiyorsa bu hususları müvekkilinize bildirmiş (C-20); müvekkiliniz de betonun üretimini başlatmıştır. Taraflar arasındaki ilişki eser sözleşmesi ilişkisidir.

İnceleyebilirsiniz:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=61606

P.S: Hazır beton imalatında santral operatörü, üretilecek betonu tanımlayan formül numarasını belirler ve ayrı bölmelerde stoklanmış agrega, çimento ve suyun aynı anda tartılacağı üretimi başlatır. Daha sonra agrega mikser kazanına aktarılır, akabinde çimento ve su ile -belirlenen formülde bulunması halinde kimyasal katkı maddesi de- kazana aktarılarak karıştırılır. Böylece müvekkiliniz, müteahhidin istediği “HAZIR BETONU” üretmiş/imal etmiş olur.