Mesajı Okuyun
Old 15-09-2014, 16:44   #4
LetGo

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan AV.MK
Makalede; işe giriş bildirgesi verilmiş fakat bordrosu ve primleri SGK' ya intikal ettirilmemişse hizmet tespiti davası zamanaşımına uğramaz diyor. Peki bildirge verildikten sonra bordrosu ve primleri kuruma intikal ettirilmişse (bildirge verilmesinden önceki dönem) zamanaşımına uğrarmı?

Bir de zamanaşımı toplam sürenin sonundan (olayımızda 2010 yılı sonundan) itibarenmi işlemeye başlar yoksa her yıl için ayrı ayrı mı hesaplanmalıdır?

Örneğin: işçi,
bir işyerinde 05.04.2009 tarihinde sigortasız olarak çalışmaya başlamış
ve 11.09.2009 tarihinde işten ayrılmış olsun. İşçinin çalıştığı bu dönem
için hizmet tespit davası açma süresi çalışmanın ait olduğu yılı takip
eden yılbaşından itibaren, yani 01.01.2010 tarihinde başlar. (sizin olayda 01.01.2009 dan başlıyor 5 yıllık süre
Alıntı:
Söz konusu hak düşürücü süre; yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalışmaları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar için geçerlidir. Bir başka anlatımla; sigortalıya ilişkin olarak işe giriş bildirgesi, dönem bordrosu gibi yönetmelikte belirtilen belgelerin kuruma verilmesi ya da çalışmaların kurumca tespit edilmesi halinde, kurumca öğrenilen ve sonrasında kesintisiz devam eden çalışmalar bakımından hak düşürücü sürenin geçtiğinden söz edilemez
Müvekkiliniz 2011'de işten ayrıldığı için hak düşürücü süre sizin olayınızda dikkate alınır gibi bir anlam çıkardım ama yanlış anladıysam düzeltilirse meslektaş arkadaşlarım tarafından sevinirim.