Mesajı Okuyun
Old 15-09-2014, 11:35   #2
olgu

 
Varsayılan

Hakim gerekli görürse Adli Tıp Kurumuna veya üniversite hastanesine sevk ediyor, her ne kadar iddia edilen psikolojik rahatsızlığın başlangıç tarihi tespit edilemese de, halen varlığı boşanma sebebi olarak değerlendirilebilir.

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2007/2435
K. 2007/16020
T. 19.11.2007
• AKIL HASTALIĞI SEBEBİYLE VERİLEN BOŞANMA KARARI ( Davalının Davranışlarının İradi Olduğu Kabul Edilemeyeceğinden Manevi Tazminat İsteğinin Reddi Gerektiği )
• MANEVİ TAZMİNAT ( Boşanma Kararı Akıl Hastalığı Sebebine Dayanması Nedeniyle Manevi Tazminat İsteğinin Reddi Gerektiği )
• İRADİ DAVRANIŞ ( Ancak İradi Davranışlar Manevi Tazminata Mesnet Olabileceği - Boşanma Kararı Akıl Hastalığı Sebebine Dayanması Nedeniyle Manevi Tazminat İsteğinin Reddi Gerektiği )
4721/m.165,174

ÖZET : Boşanma kararı akıl hastalığı sebebine dayanmaktadır. Bu durumda davalının davranışlarının iradi olduğu kabul edilemez. Ancak iradi davranışlar manevi tazminata mesnet olabilir. O halde davacını manevi tazminat isteğinin reddi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm nafaka ve tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- Dava, Türk Medeni Kanununun 165 inci maddesine dayanan akıl hastalığı sebebiyle boşanma isteğine ilişkindir. Davalı, 4.11.2003 tarihli rapora dayanılarak orta derece mental reterdasyon tanısı ile vesayet altına alınmıştır. Davalıda mevcut olduğu belirlenen hastalığın, ortak hayatı diğer eş için çekilmez hale getirip getirmediği ve hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmeden eksik inceleme ile boşanmaya karar verilmesi doğru değil ise de, bu yön temyizi edilmediğinden bozma sebebi yapılmamış yanlışlığa işaret edilmekle yetinilmiştir.

2- Temyiz sebeplerine hasren yapılan incelemeye gelince;

a- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

b- Boşanma kararı akıl hastalığı sebebine dayanmaktadır. Bu durumda davalının davranışlarının iradi olduğu kabul edilemez. Ancak iradi davranışlar manevi tazminata mesnet olabilir. O halde davacını manevi tazminat isteğinin reddi gerekirken, yazılı şekilde manevi tazminata hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda 2. maddenin ( b ) bendinde gösterilen sebeple manevi tazminat yönünden BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin yukarıda 2. maddenin ( a ) bendinde gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 19.11.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.